Radio Simplu

Cum alegem un Whisky pe gustul nostru?

Alegerea unui whisky care să ne satisfacă toate cerințele poate fi o provocare, mai ales dacă nu am mai încercat această băutură înainte.

În acest articol îți oferim câteva recomandări importante care să te ajute în alegerea unui whisky pe gustul tău.

 

Prima întrebare la care ai nevoie de răspuns: să fie single malt sau blended?

Pentru a putea purta denumirea de „whisky” această băutură trebuie să îndeplinească câteva condiții esențiale:

  • să fie produsă din orz malțificat sau alte cereale într-un alambic din cupru;
  • produsul finit să fie maturat în butoaie de stejar timp de minim 3 ani;
  • să nu conțină niciun aditiv, cu excepția unui anumit tip de colorant caramel.

 

Diferențele între single malt și blended malt influențează aroma și gustul

Pentru a fi single malt, băutură trebuie produsă doar din orz malțificat și apă, în alambicuri care aparțin aceleiași distilerii.

Deși provine de la o singură distilerie (și nu de la mai multe), single malt-ul poate conține whisky din mai multe loturi și butoaie.

Obiectivul producătorilor de single malt whisky este să creeze o băutură cu note distinctive, care să exprime personalitatea distileriei de unde provine.

Blended whisky conține două sau mai multe whisky-uri single malt fabricate la distilerii diferite. Acestea sunt amestecate pentru a crea o aromă nouă, obiectivul producătorilor fiind în acest caz de a oferi consumatorilor un distilat versatil.

Unii cumpărători preferă aromele caracteristice ale single malt-ului, în timp ce alții aleg whisky-ul blended.

Ca să poți stabili care dintre acestea este pe gustul tău îți recomandăm să le încerci pe amândouă, acesta fiind “testul” suprem pentru a decide ce vrei să bei.

 

Vârsta whisky-ului îi influențează aroma

Vârsta (maturarea) reprezintă perioada în care acesta este păstrat în butoaie de lemn înainte de a fi îmbuteliat. Aroma lemnului butoaielor pătrunde încet în whisky și odată cu aceasta și substanțe chimice cum ar fi lactonele (care au aromă de unt), vanilina și taninurile, care contribuie la obținerea rezultatului final.

Interiorul butoaielor este adesea ars înainte de a găzdui whisky-ul, stratul de cărbune rezultat având rolul de a filtra substanțele chimice nedorite și aromele neplăcute. De asemenea, cărbunele transferă whisky-ului mai multe note lemnoase.

Deși un whisky produs în Scoția, de exemplu, trebuie să stea la maturat minimum 3 ani, există foarte puține whisky-uri “mai tinere” de 10 ani. Cu cât un whisky este mai vechi, cu atât este mai filtrat, mai “curățat” de aromele stridente, dobândind în schimb o aromă echilibrată. Din acest motiv, un whisky de 20 de ani, de exemplu, este mai rafinat decât unul de 10 ani.

 

Pe măsură ce încerci mai multe variante de whisky, vei ști mai clar ce îți place și ce nu. Există zeci de mărci disponibile pe piață și fiecare producător combină în mod diferit materia primă, procesul de distilare și maturarea pentru a obține arome și gusturi inconfundabile.

Indiferent că ești un “connaisseur” sau abia ai făcut cunoștință cu whisky-ul, magazinul de băuturi alcoolice îți oferă whisky-uri fabricate de distilatori de prestigiu, care satisfac și cele mai exigente cerințe.