Radio Simplu

Cu o vioara a strans 13 milioane vizualizari

Lindsey Stirling are 25 de ani, este din Statele Unite, si a participat in 2010 la America’s Got Talent.

Dupa participarea la acest concurs, Lindsey a devenit cunoscuta si a profitat de notorietatea pe net pentru a scoate mai multe piese pe care le-a postat pe Youtube.

A adunat peste un milion de vizualizari pentru multe dintre ele insa „Crystallize”, o piesa recent cu influente dubstep face senzatie dupa ce a strans mai mult de 13 milioane de vizualizari in doar 2 luni.

Pentru o asimilare optima in vederea unei culturi muzicale generale, recomandam, in functie de instrumentul pe care vi-l alegeti, cate 2 lectii de instrument, fie ca este vorba despre lectii de chitara, lectii de vioara, lectii de pian, lectii de canto sau lectii de violoncel pe saptamana.

Daca nu exista insa timpul necesar, se poate face si cate o lectie de instrument/voce pe saptamana, insa progresele se vor face intr-un interval mai mare de timp. Nu incurajam efectuarea a mai putin de o lectie pe saptamana, deoarece cursantii uita ceea ce au invatat la lectia precedenta, mai ales daca nu au posibilitatea de a exersa acasa.

3. Ce pot face parintii pentru a-si ajuta copiii sa faca performanta in muzica?

Parintii ii pot sprijini pe copii in a face performanta in muzica indreptandu-i inca de la varste fragede catre studierea muzicii, indiferent daca este vorba despre studierea unui instrument muzical sau despre a canta din voce.

Sunt indicate lectiile de educatie muzicala pentru prescolari, inca de la varsta de 2-3 ani. In cadrul acestor lectii de educatie muzicala, se pune accentul pe dezvoltarea muzicala a copiilor prin joc, comunicare si activitati de grup.

4. Care este varsta potrivita pentru inceperea studierii unui instrument muzical?

Varsta ideala de incepere a studierii instrumentului difera in functie de stadiul de dezvoltare emotionala, motrica si a puterii de concentrare a fiecarui copil; unii dintre ei pot incepe foarte precoce, de la 4 ani, altii pot da randament abia incepand cu varsta de 7 ani.

Varsta optima pentru inceperea cursurilor de pian este 5-6 ani, cea pentru cursuri de chitara si vioara 7-8 ani, iar pentru a lua lectii de canto este recomandat ca varsta copilului sa fie peste 8 ani.

5. Care sunt pentru copii avantajele studierii unui instrument muzical?

Este demonstrat faptul ca muzica are o influenta pozitiva asupra dezvoltarii cognitive a copiilor, a memoriei si a relationarii acestora cu alte persoane de varsta lor, si nu numai.

Copiii de varsta prescolara care participa la activitati muzicale de grup, precum diverse joculete muzicale si interpretarea diferitelor cantece specifice varstei lor, vor fi mult mai sociabili, deschisi, vor comunica mai bine si vor avea incredere de sine.

Pentru copiii de varsta scoalara, studierea unui instrument sau cantatul cu vocea presupune dezvoltarea sentimentelor de multumire si incredere in sine, stimuland in acelasi timp actiuni complexe de coordonare a miscarilor si concentrare sustinuta.

Cantatul la pian, chitara sau vioara, spre exemplu, contribuie la utilizarea unor zone din creier care nu sunt folosite in mod normal, in activitatile de zi cu zi.

Foarte multi oameni sustin ideea ca un om educat, in speta un copil educat este in primul rand un copil disciplinat. Aici intervine, de asemenea, importanta muzicii in viata copilului deoarece studiul unui instrument presupune de cele mai multe ori o disciplina sporita, mai ales in cazuri de performanta.