Radio Simplu

Crapaturile de pe limba iti pot dezvalui ce organ este bolnav

In medicina complementara, diagnosticul dupa limba este folosit frecvent pentru a identifica anumite boli.

O limba sanatoasa ar trebui sa aiba un aspect neted, suplu, sa fie usor umeda si sa fie de culoare roz, cu un strat foarte subtire alb-translucid.

Modificarile de culoare, placa si, mai ales, fisurile, pot indica prezenta diferitelor tulburari si boli grave.

Chiar daca limba crapata nu creeaza un disconfort mare, mai putin in cazurile in care fisurile respective sunt adanci, nu inseamna ca nu ar trebui sa acorzi atentie acestui aspect si sa iei in calcul varianta unui consult medical de specialitate.

Cu atat mai mult daca printre cauzele limbii ce prezinta crapaturi se pot numara si afectiuni mai grave.

Crapaturile care pot sa apara pe limba pot sa indice o problema la organul care corespunde acelei zone. De exemplu, o linie dreapta pe mijlocul limbii poate anunta afectiuni ale coloanei vertebrale.

Daca aceasta linie se frange langa radacina limbii, suferintele sunt in regiunea inferioara a coloanei, iar langa varf, problemele sunt localizate in regiunea cervicala.

Crapaturile mai pot sugera exces de caldura in organism sau ca persoana nu bea suficiente lichide. Daca limba e crapata pe varful limbii, inima nu functioneaza corect.

De asemenea, daca ai crapaturi pe limba pe toata suprafata ei inseamna ca organismul tau are un deficit semnificativ de vitamina B, care este esentiala pentru functionarea normala a inimii, dar si pentru protectia stomacului.

Pentru a suplini aceste lipsuri, include in dieta ta mai multe preparate bazate pe peste, soia si cereale.

Dacă îţi examinezi limba în faţa oglinzii, vei constata că aspectul ei se modifică de la o zi la alta, limba fiind un receptor foarte sensibil al schimbărilor care se petrec în organism.

„Limba este unul dintre puţinele organe accesibile inspecţiei directe. În funcţie de starea ei, de felul cum arată şi cum se simte persoana, noi facem o corelaţie, din care rezultă un diagnostic relativ simplu”, spun specialiştii în medicină tradiţională chinezească.

Forma, culoarea şi aspectul limbii, corelate cu „harta” organismului nostru care se găseşte pe acest organ, le oferă medicilor suficiente informaţii pentru a putea vedea ce probleme de sănătate avem.

Toată lumea ştie că dacă limba este „încărcată” şi are pe suprafaţa ei un depozit albicios sau gălbui, înseamnă că avem probleme cu stomacul.

Însă dr. Liana Comşa, medic primar medicină generală, specialist în medicină tradiţională chinezească. spune că limba dă mai multe informaţii despre starea de sănătate a organismului. De exemplu. crăpăturile de pe limbă pot fi semn de boală.

– Dacă vârful limbii e foarte roşu, este vorba de o afecţiune a inimii

– O limbă uscată şi roşie arată o deshidratare a organismului

– Atunci când pe limbă este imprimată forma dinţilor înseamnă că pacientul se confruntă cu un deficit de energie a splinei şi, atunci, el poate avea diaree, senzaţie de frig şi o stare de oboseală cronică.

– O limbă cu crăpături indică deficite energetice, adică au anumite organe în suferinţă şi poţi să asociezi organul respectiv cu zona în care limba este crăpată.

– Colorit maroniu sau crăpături pe partea dreaptă la mijlocul limbii, indică probleme de sănătate ale ficatului.

– Afecţiuni ale rinichilor sunt reprezentate pe lateralele limbii, chiar la baza organului gustativ