Radio Simplu

Copilul e balbait dar foarte dulce

Copilul balbait dar incredibil de dulce face senzatie pe internet. Un nou clip in care protagonist este un bebelus si-a facut aparitia si a facul mii de vizualizari inca din prima zi.

Acesta a fost filmat de tatal sau si filmul a fost postat pe youtube.

Bâlbâiala, denumită științific balbism, este o tulburare de vorbire în care este afectată cursivitatea exprimării. Copilul bâlbâit repetă, prelungește sau blochează anumite sunete.

El pronunță cuvinte întrerupte, rostite cu exces de tensiune fizică, altfel spus se forțează să-l producă.

De asemenea, în afară de perturbarea fluenței vorbirii, copilul pezintă adesea și crisparea feței, clipitul rapid, grimase, gesturi ale mâinilor, transpirație, ticuri, smucirea capului, înroșirea feței, tremurarea buzelor sau a maxilarului, jenă, pauze mari înainte de a vorbi.

Vârsta predilectă la care apare bâlbâiala la copii

În 90% dintre cazuri, bâlbâiala la cpii apare în jurul vârstei de 3-5 ani, când copiii care știu deja să vorbească. Este foarte important să n-o confundăm cu acea repetare a silabelor specifică începutului vorbirii.

Unii copii, din dorința de a spune cât mai multe și cât mai bine, „îmbulzesc” sunetele și se întâmplă să repete anumite silabe, dar asta nu înseamnă că sunt bâlbâiți.

Bâlbâiala la copii – Băieții sunt mai expuși decât fetițele

În rândul preșcolarilor, frecvența este de 1,28%, în timp ce la elevii cu vârste cuprinse între 15-18 ani este de 0,36%. Există și o diferențiere pe sexe, frecvența bâlbâielii la băieți față de fete fiind de 3:1, dar și în funcție de locul nașterii.

Specialiștii spun că numărul celor care suferă de balbism este mai mare în mediul urban decât în cel rural și descrește dinspre țările occidentale spre cele orientale (Franța – 5%, Germania – 2%, Rusia – 1%).

De asemenea, s-a stabilit că micuţii care încep să se bâlbâie înainte de vârsta de 3,5 ani au şanse mai mari de vindecare şi că în cazul în care prezenţa tulburării durează mai mult de 1-2 ani, riscul cronicizării este exponenţial.

Bâlbâiala la copii – Factorii implicați în declanșarea bâlbâielii

Există teorii care pun bâlbâiala la copii pe seama unor tulburări fiziologice sau biochimice ale sistemului nervos și a unor întârziere psiho-fizice generale.

Vorbim aici de leziuni la nivelul scoarței cerebrale frontale, de întârzieri în mielinizarea fibrelor nervoase, de retard în dezvoltarea motrică sau a funcțiior psihice.

Pe de altă parte, există teorii care atribuie un rol central factorilor de mediu și emoționali.

Dintre aceștia enumerăm: stările de nervozitate, de anxietate, fobiile, atitudinea negativă față de vorbire, tulburările comportamentale, greșelile de educație, precum pedepsele și pretențiile excesive ale părinților, de luarea sa în râs și nu în ultimul rând stresul puternic, întreţinut de stările conflictuale din sânul familiei.