Radio Simplu

Concert la metrou! Super tare

“Sarcina terapiei nu este aceea de a elimina suferinta ci de a-i da voce, pentru a gasi o forma in care ea poate fi exprimata. Expresia in sine este transformatoare; acesta este mesajul pe care il poarta arta. Terapeutul ar deveni atunci un artist al sufletului, lucrand cu cei in suferinta pentru a ii ajuta sa fie un recipient corect pentru durerea lor, pentru forma in care suferinta ar fi exprimata in corp.” – Stephen K. Levine

Arta este o lume fara margini, unde artistul isi comunica povestea lumii sale interioare, oferind-o lumii exterioare. Ea este o unealta puternica pentru vindecarea mintii si a corpului. Arta sub forma picturii, a scrisului sau a muzicii este cunoscuta ca cel mai mare dar ce poate fi oferit umanitatii datorita proprietatilor sale vindecatoare asupra emotiilor.

Observarea si intelegerea impactului profund pe care arta il are asupra mintii si sufletului omului a condus la dezvoltarea „Terapiei prin arta”, un termen inventat de catre artistul britanic Adrian Hill in 1942 atunci cand a descoperit efectele terapeutice ale desenelor si ale picturilor, mai tarziu ajungand sa exprime in cartea Art Versus Illness (Arta impotriva bolii), importanta folosirii propriei energii creatoare din corp.

In 1860, Florence Nightingale a scris despre efectul „obiectelor frumoase” asupra bolii si a recuperarii de dupa boala. „Cu toate ca stim foarte putin despre modul in care suntem influentati de forma, culoare si lumina, stim cu siguranta ca ele au un efect fizic real”.

Terapia prin arta functioneaza prin integrarea fundemantala a intelegerii si a descalcirii emotilor proprii prin expresii, forme vizuale sau orice alta forma de arta care este placuta persoanei in cauza. Datorita rolurilor multiple pe care le joaca arta in viata proprie, terapia prin arta din zilele noastre este o cale facila de a vindeca multe boli mentale, iar neurocercetatorii, psihologii si psihiatrii recomanda cu caldura aceasta metoda.

In prezent, terapia prin arta se imparte in doua procese: Unul in care o persoana este expusa la lucrari de arta create de alte persoane, pentru a ajunge in miezul emotiilor proprii, iar celelalt in care individul este implicat in creatia artei pentru a castiga o relaxare a mintii si corpului. Arta include absolut tot ceea ce implica mintea noastra creativa – culori si muzica, pictura, sculptura, carti si filme. Terapia prin culoare este folosita pentru a intelege emotiile umane si a aduce culoarea necesara in viata de zi cu zi a persoanei afectate.

Libro-psihoterapia este o forma de terapie prin arta in care persoana este vindecata prin citit. In mod similar, muzica, poezia, proza, pictura, dansul sau orice alta forma de arta care evoca sentimente, ridica nivelul de constiinta si vindeca problema celor afectati, intra in categoria Terapiilor prin arta. Copiii sau adultii cu dizabilitati, probleme comportamentale, mentale, sau orice alte dereglari legate de stres, raspund la arta sau se exprima ei insisi prin arta pentru a se vindeca. Terapeutii cu experienta in aceasta metoda sunt constienti de subtextul psihologic al problemei pacietului si il ajuta sa isi identifice ce tip de arta ar putea sa devina un avantaj urias pentru procesul prorpiu de vindecare.

Carl Jung folosea mandale in psihoterapie, rugand pacientii, care nu stiau nimic despre acest tip de expresie artistica, sa creeze o mandala individuala. In acest fel, el putea sa identifice dereglarile emotionale ale acestora si sa poata sa lucreze in directia refacerii intregii personalitati.

Terapia prin arta nu se limiteaza la a vindeca doar boli mentale, existand destul de multe studii care au ajuns la concluzia ca terapia prin arta joaca un rol chei in vindecarea cancerului, a astmului, a diabetului, a problemelor de fertilitate la femei, a efectelor dupa un atac cerebral etc. Stiinta medicala a demonstrat ca atunci cand facem arta, desenam, pictam, sculptam, facem colaje, se activeaza o functie de vindecare ce reduce stresul psihologic care este declansat de catre diagnosticarea cu cancer. Sistemul imunitar are in acel moment o sansa sa vindece si sa lucreze la capacitate maxima pentru a alina durerea, depresia si a ridica starea de spirit.

Totusi, terapia prin arta nu are efecte doar in cazul celor cu afectiuni. Atunci cand introduceti arta in viata zilnica, veti avea o minte mai sanatoasa. Pablo Picasso spune „Scopul artei este sa spele praful vietii zilnice de pe sufletele noastre”. Unii gasesc terapeutic gradinaritul de exemplu, pe cand altii isi gasesc pacea in ascultarea muzicii. Gaseste-ti partea din arta care ti se potriveste si fa-o parte din viata de zi cu zi pentru bunastarea mintii, a corpului si a sufletului tau.