Radio Simplu

Comoara din Marea Caraibilor: Ce a gasit un robot pe fundul apei valoreaza 17 miliarde de dolari

O descoperire extraordinara face senzatie in intreaga lume.

Epava legendarului vas de razboi San Jose, visul vanatorilor de comori din intreaga lume, a fost gasita in largul coastelor Columbiei, la trei secole dupa ce a naufragiat. Vaporul are la bord o comoara uriasa: peste 11 milioane de monede de aur, argint si smaralde, evaluate de unii experti la peste 6 miliarde si jumatate de dolari.

Juan Manuel Santos, presedintele Columbiei: “Vreau sa ii informez pe columbieni ca, fara urma de dubii, am gasit galeonul San Jose, la 307 ani dupa ce s-a scufundat. Este una dintre cele mai mari, daca nu chiar cea mai mare descoperire a unui tezaur subacvatic, din istoria umanitatii.”

Entuziasmat, presedintele Columbiei le-a dat concetatenilor vestea epocalei descoperiri. Epava vasului San Jose a fost gasita in largul orasului Cartagena, in apropiere de insulele Corales del Rosario, la exact 307 ani dupa de a fost inghitita de valurile Marii Caraibelor.

Galionul s-a scufundat in 1708 in urma unei confruntari cu fortele navale britanice, in batalia de la Baru, din timpul Razboiului Succesiunii Spaniole. Era principala nava a unei flote care transporta aur si argint din coloniile spaniole ale Americii, pana in Spania, pentru regele Filipal V-lea.

Jose Antonio Rengifo, profesor de drept maritim: “Galioanele erau o parte fundamentala in procesul prin care Spania prelua materii prime, in special aur, pentru a finanta cheltuielile coroanei.”

Nava a fost identificata datorita tunurilor sale de bronz unice, pe care erau gravati delfini. Are la bord o comoara uriasa: milioane de monede din aur, argint, bijuterii si pietre pretioase. Evaluarile facute de experti acestei comori legendare difera, dar cei mai multi spun ca vorbim despre cateva miliarde de dolari.

Valoarea tuturor obiectelor gasite ajunge la 17 miliarde de dolari, arata CBS.

Locul unde a fost facuta descoperirea este, asa cum e normal, data fiind valoarea comorii, unul secret. Se stie insa ca e in largul coastei Cartagenei, Columbia, conform Live Science.

Nava San Jose, una franceza, s-a scufundat in urma unei lupte pe viata si pe moarte cu britanicii. Plecase cu obiectele pretioase din Peru, fara escorta, pentru ca aceasta intarziase, ceea ce a fost o greseala imensa. Nu a avut nicio sansa in fata a patru nave britanice, dotate la randul lor cu tunuri.

Bombardata din patru parti, nava a luat foc, s-a rupt in doua si s-a scufundat, impreuna cu cele 500 de persoane care erau la bord.

Inca de atunci se incearca gasirea comorii. In 2015, o echipa de oameni de stiinta a dat peste epava, dar la acel moment nu se stia daca este vorba despre celebra San Jose. Abia in prezent, cu ajutorul robotului, s-au observat detaliile de pe tunuri, respectiv delfinii, ceea ce a lamurit misterul.

Comoara, care a fost gasita dupa ce guvernul columbian a permis o astfel de misiune, este acum disputata intre Columbia si Spania. Intr-o prima instanta va fi expusa la muzeu.

Inca inainte sa fie descoperit, vaporul a fost motiv de discordie intre Columbia si o companie americana specializata in cautarea epavelor. Aceasta din urma sustinea ca a gasit locul naufragiului in 1981 si ca prin urmare i s-ar fi cuvenit jumatate din valoarea comorii. In 2011 insa, un tribunal american a decis ca vaporul este proprietatea statului columbian.

Daniel Narvaez, istoric: “Exista experti spanioli care spun ca galionul San Jose si toate navele de razboi sunt proprietatea Spaniei.”

In largul coastelor caraibiene ale Columbiei ar exista pana la o mie de epave, insa numai sase dintre ele transportau comori atat de mari.