Radio Simplu

Coaceți dovleceii practic fără ulei – Ca să iasă crocanți

Sunt cei mai crocanți dovlecei și se prepară practic fără ulei!

Ingrediente

2 dovlecei mici

jumătate de pahar de făină (75 g);

sare, piper negru măcinat — după gust;

ulei;

jumătate de pahar de smântână fermentată (125 ml);

2-3 căței de usturoi;

verdeață — după gust.

Cum se prepară?

1. Spălați, uscați și tăiați dovleceii în cerculețe. Dacă sunt tineri, puteți să nu-i curățați.

2. Pregătiți panada: puneți făina, sarea și piperul negru măcinat într-o pungă rezistentă de plastic. Orientați-vă după gustul dumneavoastră.

Adăugați dovleceii în pungă și închideți-o prin răsucire, astfel încât să rămână aer în interiorul ei. Apoi scuturați-o foarte bine, pentru ca toate cerculețele de dovlecel să se acopere cu făină și condimente.

3. Porniți cuptorul. Turnați 2-3 linguri de ulei pe tavă. Dacă doriți, puteți să nu adăugați niciun strop de ulei: astfel veți obține efectul de prăjire pe tigaia uscată.

Așezați cerculețele de dovlecel pe tava încinsă și introduceți-le în cuptor pentru 15-20 minute. După ce va trece jumătate din timpul de coacere, întoarceți-le pe cealaltă parte.

4. Pregătiți sosul: noi preferăm să-l pregătim pe bază de smântână, dar puteți să folosiți și maioneza. Combinați smântâna cu usturoiul pisat și verdeața mărunțită. Serviți dovleceii copți cu sosul obținut!

Este o rețetă simplă: încă un motiv de îndrăgire a dovleceilor. Fiind pregătiți în acest mod, ei sunt delicioși, crocanți și aromați. Este imposibil să nu-i adori!

Dacă eşti în căutarea celor mai bune alimente care să te ajute să slăbeşti, opreşte-ţi puţin atenţia asupra dovlecelului.

Ştiai că ţara noastră de numără printre cei mai mari cultivatori de dovlecei din lume, alături de Japonia, China, Italia, Turcia şi Egipt? Cu toate acestea, din păcate, dovlecelul este un fruct (da, un fruct, ai citit bine!) destul de ocolit în supermarketuri.

Conţinutul crescut de vitamine şi minerale din dovlecei, precum şi cel de fibre, promovează o scădere în greutate sănătoasă, fără ca senzaţia de foame să îşi facă simţită prezenţa prea curând.

Poţi consuma dovlecelul atât gătit, cât şi crud, motiv pentru care este considerat foarte versatil, cu puţine calorii şi delicios.

5 beneficii ale consumului de dovlecel

Ideal în curele de slăbire – o porţie de 100 de grame de dovlecel conţine doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire.

Dovlecelul este bogat în apă şi fibre, motiv pentru care te vei sătura mai repede şi vei ţine la distanţă foamea pentru mai mult timp.

Bun pentru menţinerea sănătăţii în general – dovlecelul este o sursă bună de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folaţi, vitaminele A, C, B1, B6, B12.

De asemenea, în dovlecel găseşti cam toate grupele de substanţe nutritive, inclusiv carbohidraţi, aminoacizi şi sodiu, iar asta te va ajuta cu siguranţă să îţi menţii sănătatea fizică şi mintală.

Ar putea proteja bărbaţii de problemele cu prostata – câteva studii au ajuns la concluzia că un extract din dovlecel ar putea proprietăţi benefice pentru afecţiunile prostatei, în special în prevenirea sau ameliorarea hipertrofiei benigne de prostată.

Această afecţiune se manifestă prin necesitatea imperioasă de a urina, micţiuni dificile sau întrerupte şi incontinenţă urinară. Dovlecelul, dar şi alte alimente bogate în fitonutrienţi, poate ameliora aceste simptome neplăcute.

Reduce riscul de cancer de colon – fiind bogat în fibre, dovlecelul ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos, iar vitamina C, folaţii şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamaţiile din corp.

Oferă protecţie cardiovasculară – conţinutul crescut de magneziu şi potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale, care poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral.

De asemenea, dovlecelul ajută la prevenirea formării depozitelor de grăsime pe vasele de sânge (ateroscleroză) şi reglează nivelul colesterolului, datorită conţinutul mare de fibre.