Radio Simplu

Centrala termica, metode eficiente de încălzire a locuinței

Chiar dacă sezonul rece s-a încheiat şi temperaturile de afară, dar şi din interiorul locuinţei, încep să fie din ce în ce mai plăcute, este momentul ideal pentru a începe pregătirile pentru alegerea sistemului de încălzire potrivit pentru casa ta.

Înainte de a alege o centrala termica, fie ea o centrala electrica, o centrala pe gaz ori chiar o centrală pe peleți, este foarte important să izolezi pereţii casei/apartamentului. În acest mod vei elimina din start riscul pierderilor de căldură, lucru care se va remarca imediat şi pe factura lunară, căci izolarea locuinţei îţi va aduce economii substanţiale. De asemenea, pe lângă puterea unui anumit model de centrală, funcţiile oferite de aceasta, preţ, gabarit şi design, este recomandat ca atunci când alegi un sistem de încălzire să ai în vedere şi următoarele aspecte:

  • Zonă geografică a locuinţei şi resursele naturale pe care le ai la dispoziţie;
  • Suprafaţa locuinţei; dar şi necesarul termic al acesteia, numărul de consumatori şi inclusiv cantitatea de apă caldă necesară în casă;
  • Costurile de mentenanţa şi cheltuielile care pot apărea după montarea centralei;
  • Disponibilitatea pieselor de schimb şi costul acestora;
  • Perioada de garanţie asigurată de producător;
  • Unităţile de service din zona în care locuieşti.

 

Tipuri de centrale termice

 

Cu toţii am auzit cel puţin o dată vorbindu-se la modul general sau puţin mai aprofundat despre centralele termice, însă alegerea unui model potrivit pentru locuinţa noastră nu este o misiune atât de uşoară pe cât ar putea părea la prima vedere, căci sunt o mulţime de factori care trebuie analizaţi cu simţ de răspundere. Este important să menţionăm că termenul centrală termică are un sens destul de vast, iar în principiu se referă la o gamă destul de largă de produse.

Dacă nu eşti familiarizat deloc cu acest subiect este important să menţionăm că o centrală termică este un echipament conceput să furnizeze atât căldură, cât şi apă caldă în mai multe puncte de consum dintr-o locuinţă, dintr-o sursă unică. De asemenea, centralele termice sunt o alegere populară printre consumatori, atât datorită diversităţii de modele care pot satisface nevoile beneficiarului în funcţie de necesităţile acestuia, cât şi datorită gradului sporit de eficienţa pe care îl pot asigura.

La fel ca şi în cazul altor produse, şi atunci când vorbim despre centralele termice vorbim despre mai multe tipuri.

  1. Centrale termice ce funcţionează pe combustibil solid

Acest tip de centrală termică este ideal pentru locuinţele care nu dispun de o reţea de gaz metan în imediata lor apropiere. O centrală termică pe combustibil solid, în funcţie de recomandările producătorului, poate funcţiona pe peleti, lemn, brichete, cărbune, tocătura lemnoasă, etc. O particularitate a acestui model este faptul că necesită amenajarea unei camere tehnice pentru amplasarea ei, dar şi de un spaţiu special amenajat pentru depozitarea combustibilului ce va fi folosit pentru alimentarea ei.

  1. Centrale termice pe gaz

Un sistem de încălzire ce are la bază o centrală termică pe gaz se mai numeşte şi sistem umed, deoarece apa fierbinte circulă printr-un sistem de ţevi ce sunt conectate la caloriferele din întreaga locuinţă. Centrala pe gaz este potrivită atât pentru locuinţele individuale (case), cât şi pentru locuinţele colective (apartamente), deoarece nu ocupă mult spaţiu, nu are nevoie de camere tehnice şi alte spaţii de depozitare, este uşor de folosit şi întreţinut, şi, în general, are dimensiuni reduse.

  1. Centrale termice electrice

O centrală electrică este potrivită atât pentru case, cât şi pentru apartamente. Un avantaj al acestui sistem de încălzire este rapiditatea cu care încălzeşte locuinţa, dar şi preţul de achiziţie – care este de cele mai multe ori mai mic decât în cazul centralelor pe gaz. De asemenea, o centrală electrică este ușor și ieftin de instalat, deoarece nu necesită montarea unor conducte, pompe, dispozitive de tratare al aerului sau alte echipamente de distribuţie. Mai mult decât atât, acest sistem poate fi instalat aproape oriunde, deoarece nu are nevoie decât de un circuit electric pentru alimentare.

  1. Centrale termice în condensare

O centrală termică în condensare are un principiu de funcţionare bazat de crearea condiţiilor optime pentru condensarea vaporilor din gazele de ardere, astfel încât căldura eliberată să poată fi recuperată. Centralele termice în condensare sunt eficiente, au un consum redus, o durată mare de viaţă, fiind şi eco-friendly.

 

Montajul şi revizia centralelor

Dacă plănuieşti să îţi înlocuieşti centrala sau să cumperi una nouă, trebuie să ştii că vei avea nevoie de autorizaţii de funcţionare din partea ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat) pentru că aceasta să poată funcţiona în mod legal. Autorizaţia se eliberează contra cost şi are o valabilitate de doi ani. La expirarea ei se va efectua o verificare tehnică periodică (VTP), care trebuie efectuată doar de o firmă autorizată ISCIR şi care va prelungi autorizaţia de funcţionare pentru încă doi ani.

 

Iată cum poţi economisi la factura de încălzire, însă fără a reduce nivelul de confort din locuinţă

Cu toţii ne dorim să plătim mai puţin la utilităţi, însă fără a reduce nivelul de confort cu care am fost obişnuiţi. Iată câteva soluţii prin care poţi economisi indiferent că ai optat pentru o centrală termică electrică sau o centrală termică pe gaz:

  1. Reglează termostatele

În orice locuinţă sunt anumite camere pe care nu le folosim sau le utilizăm mai rar, prin urmare poţi regla termostatele caloriferelor din aceste spaţii pentru a te asigura că nu consumi mai mult decât este necesar. De asemenea, dacă sistemul îl permite poţi programa centrală să pornească şi să se oprească la anumite ore, mai ales atunci când nu eşti acasă pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

  1. Montează un termostat de retrage a căldurii

Un termostat de retrage a căldurii îţi va permite să setezi anumite ore în care să creşti şi să cobori nivelul din căldura în mod automat. Spre exemplu, atunci când mergi la culcare sau când eşti la serviciu şi nu ai nevoie de un nivel de căldură atât de ridicat.