Radio Simplu

Cel mai rapid tren din lume merge cu 600 km pe oră

GALERIE FOTO (3)

Japonia a stabilit un nou record de viteză cu un tren maglev, cu propulsie pe bază de levitaţie magnetică, atingând viteza de 600 kilometri pe oră.

Japonia a fost cunoscută ca o țară avansată din punct de vedere tehnologic, precum și cea de-a doua putere economica a lumii, fiind renumită pentru tehnologie și electroni.

Acest tren merge cu o viteză uimitoare. El rulează atât de repede încât, în ciuda faptului ca oamenii stau in altă parte a drumului, acolo unde se află calea de trecere, japonezii sunt încă uimiți și se întorc. Viteza sa poate atinge 600 km / h, fiind astfel mult mai rapid decât trenul tradițional.

Trenurile Maglev nu au roți ca un tren tradițional. Forța electromagnetică le face să zboare și le împinge înainte. Când este exploatată, aceasta este de aproximativ 10 cm de la tren până la calea ferată, ceea ce reduce întreaga fricțiune între ea și calea ferată.

Trenul maglev compus din şapte vagoane, cu propulsie pe bază de levitaţie magnetică, tehnologie care utilizează un câmp magnetic pentru mişcarea trenului şi menţinerea lui suspendat deasupra căii de rulare, eliminând frecarea, a atins viteza de 600 kilometri pe oră

Conform producatorului, trenurile Maglev vor fi folosite pe ruta Tokyo – Nagoya, reducand astfel timpul de la 5 ore cat ai face normal cu masina, la numai 40 de minute. Este cu adevarat uimitor.

Japonia, tara a care a introdus trenuri de mare viteza acum jumatate de secol, a facut primele teste publice cu noua generatie de trenuri cu levitatie magnetica (maglev) care ajung la 500 km/h.

Ca dovada ca japonezii isi fac planuri pe termen foarte lung sta faptul ca aceste trenuri vor intra in circulatie in 2027 pe un singur traseu, extinderea fiind programata pentru 2045.

Testele au fost facute luni de compania Central Japan Railway langa orasul Tsuru in regiunea Yamanashi, iar la demonstratie au fost prezenti peste 200 de jurnalisti. In urmatoarele luni si publicul larg va fi invitat la teste, scrie hotnews.ro.

Intregul test a durat 25 de minute, insa trenul a atins 100 km/h in 26 de secunde, dupa alte 24 de secunde trenul a depasit 160 km/h si a inceput sa leviteze, iar la 90 de secunde de la pornire trenul a atins 350 km/h.

Aceste trenuri nu au contact direct cu sina, fortele de frecare fiind reduse, putand fi atinse viteze uluitoare. Ele avanseaza datorita unor campuri magnetice puternice, dar costurile de implementare sunt foarte mari.

La testul de luni a fost invitata presa japoneza, insa in noimbrie se vor face demonstratii si pentru public pe o sectiune de 50 km.

Primele trenuri vor intra in circulatie intre Tokyo si Nagoya in 2027, cei 250 km dintre cele doua orase urmand a fi parcursi in 40 de minute, fata de 90 de minute in prezent.

Planurile indica o extindere pana la Osaka a liniei iin 2045, ideea fiind sa se ajunga la o retea nationala de trenuri maglev.

Japonia a creat trenurile de mare viteza, introducand primele servicii cu garniturile „shinkansen” inca din 1964. Acum exista peste 2.000 km si vitezele atinse sunt de 330 km/h.