Radio Simplu

Cel mai frumos aranjament culinar pe care l-am văzut

Parcă nici nu-ți vine să mănânci, doar să privești!

Fără dar și poate, orice gospodină poate face un aranjament frumos pentru a-și surprinde invitații, dar ceea ce urmează să vedeți este cu totul altceva. Modul în care această gospodină reușește să reintrepreteze aceste legume (ceapă, morcov, castravete) este extraordinar.

O experienţă gastronomică într-un restaurant ar trebui să însemne mai mult decât mirosul şi gustul mâncării; festinul vizual făcând şi el parte din aşteptările clienţilor.

„În primul rând, mâncăm cu privirea!” a spus David Wynne, instructor în artă culinară la Institutul de Arte din Seattle referindu-se la prezentarea şi montarea mâncărurilor în farfurii.

Pentru a obţine rezultatul dorit cei mai buni bucătari din lume folosesc mai multe strategii şi tehnici vizuale, adăugând doar un pic mai multă culoare unui element oarecare va face farfuria mai atrăgătoare.

Chiar dacă un accent de culoare în plus poate însemna mult, doar o simplă garnitură plasată strategic pe farfurie nu transformă preparatul într-o măncare bună: mâncarea tot trebuie să aibe un gust foarte bun.

Reţete perfecte pentru masa de duminică luată în familie

În weekend, masa se ia în familie sau cu prietenii. Aceste reţete delicioase şi uşor de preparat vor fi apreciate de toată lumea.

Ruladă cu gem de afine.

Această ruladă pufoasă cu gem de afine este un desert potrivit întregii familii. Cei mici o adoră pentru dulceaţă, iar cei mari pentru aroma afinelor şi textura interesantă a foii însiropate.

Ingrediente:

Pentru blat

3 ouă

150 g zahăr pudră

1 linguriţă esenţă de vanilie

80 g faină

1 linguriţă drojdie uscată

2 linguri apă

Pentru sirop

100 ml apă

50 g zahar

2 linguri coniac

Pentru umplutură

250 g dulceaţă de afine

Pentru glazură

100 g zahar pudră

Preparare

Pentru sirop, dizolvi zaharul în apă, laşi să fiarbă cinci minute şi dai vasul deoparte. Când s-a răcit, adaugi coniacul.

Pentru blat, baţi gălbenuşurile spumă cu zahărul, adaugi drojdia dizolvată în două linguri de apă, esenţa de vanilie şi făina, în ploaie.

Omogenizezi bine, apoi încorporezi uşor albuşurile bătute spumă. Torni compoziţia într-o tavă dreptunghiulară pe care o tapetezi cu folie specială de copt şi o coci aproximativ 15 minute. Scoţi blatul pe un prosop, care l-ai umezit în prealabil, şi îl rulezi cu tot cu prosop. Îl laşi să se răcească.

Desfaci cu grijă blatul, îl însiropezi uşor, fără a exagera, întinzi peste el dulceaţa de afine şi îl rulezi la loc. Presari, printr-o sită, zahărul pudră. Laşi rulada la rece o oră-două, apoi poţi servi.

Ruladă de carne cu ciuperci.

Este ideală pentru prânz. Cu puţin timp şi câteva ingrediente, rulada este gata.

Ingrediente:

800 g cotlet de porc fără os

400 g ciuperci

10 felii bacon

sare

piper

cimbru

6 căţei de usturoi

2 linguri ulei pentru călit

1 lingură ulei pentru

uns tava

Mod de preparare:

Tai cotletul în aşa fel încât să obţii o bucată dreaptă şi o baţi cu ciocanul de şniţele. O dai cu sare şi piper după gust. Speli ciupercile şi le tai pe lung. Cureţi căţeii de usturoi şi îi zdrobeşti. Încingi ulei în tigaie şi pui ciupercile la călit, apoi adaugi usturoiul, sare şi piper. Laşi să se combine aromele, opreşti focul şi aştepţi să se răcorească puţin.

Aşezi ciupercile pe felia de carne, fâşiile de bacon, rulezi strâns şi legi bucata de carne cu o sfoară. Ungi o tavă cu ulei, pui ruloul, presari cimbru şi îl înveleşti în folie de aluminiu. Dai la cuptorul încins pentru o oră. După expirarea timpului, scoţi folia şi aşezi rulada din nou în cuptor. O stropeşti cu zeama lăsată de carne şi o ţii până când se rumeneşte frumos. După ce s-a răcorit, scoţi sfoara, o tai felii şi o poţi servi.

Salată cu dovlecei şi morcovi.

O salată simplă pe care o puteţi servi dimineaţa sau înainte de masa de prânz.

Ingrediente:

1 dovlecel

2 morcovi

1 pachet de mix de salată

4 roşii

2-3 bucăţi de sparanghel

sare

piper

ulei de măsline

zeama de la o lămâie

1 lingură de unt

1 lingură de ulei

Mod de preparare:

Pui mixul de salată într-un bol mare. Speli bine, sub jet de apă, morcovii şi dovleceii, apoi îi tai fâşii pe lung. De la sparanghel îndepărtezi partea lemnoasă şi îl speli. Încingi lingura de unt şi pe cea de ulei. Pui pe rând fâşiile de dovlecei şi de morcovi, le laşi aproximativ 1 minut pe o parte şi pe cealaltă, apoi le scoţi pe şerveţele absorbante. Sparanghelul îl fierbi 10 minute în apă cu sare şi îl scoţi în apă rece. Îl ţii puţin, îl frigi rapid în tigaie şi îl pui pe şerveţel absorbant. Faci o vinegretă din zeama de lămâie şi uleiul de măsline extravirgin, potriveşti de sare şi de piper şi amesteci salată cu dovlecei si morcovi energic.

Pui în bol legumele prăjite şi amesteci. Roşiile le speli, le îndepărtezi cotorul şi le tai în două, apoi le adaugi în bol şi amesteci. Torni vinegreta, amesteci să se combine aromele şi serveşti salată cu dovlecei si morcovi.