Piureul de cartofi pare o mancare banala, insa nu e deloc asa daca stii sa adaugi in el si ingredientele care il fac mai bun si mai sanatos.
Uite cum prepar eu piureul de cartofi! Folosesc: 6 cartofi de marime medie, jumatate lingura sare,3 linguri de unt gras, jumatate cana de lapte fierbinte, 2 linguri de smantana, sare dupa gust (si piper, optional).
Foloseste cartofi rosii, care nu absorb foarte multa apa. Pentru a se patrunde mai usor, cartofii vor fi taiati in cuburi mari.
Se pun la fiert si se adauga sarea. Se incearca folosind o furculita. Atentie, nu trebuie sa ii fierbeti prea tare!
Apa se strecoara, pastrand cartofii in oala in care au fost fierti (eu folosesc un ceaunel), deoarece caldura recipientului ajuta la pastrarea consistentei cartofilor.
Se adauga smantana si untul, se amesteca bine, apoi se toarna laptele cald. Nu folositi mixerul sau blenderul intrucat piureul va iesi cleios; pisati-l cu ustensila speciala pentru piure.
Urmeaza „cireasa de pe tort”: ghimbirul. Da, piureul pe care tocmai l-ai preparat trebuie sa fie aromatizat cu acest condiment sanatos, cu numeroase beneficii terapeutice.
Lasati putin piureul deoparte inainte de a-l servi, timp de 5 minute, pentru a permite aromei din ghimbir sa patrunda in compozitie.
Serviti-l apoi ca si garnitura si veti vedea ce gust deosebit da ghimbirul acestui banal tip de mancare.
Printre efectele benefice ale ghimbirului pentru sanatate ar fi faptul ca este o sursa foarte buna de antioxidanti, are beneficii in ceea ce priveste stimularea mucoasei, avand rol de protectie gastrica, impiedica aparitia ulcerului gastric si cel duodenal si este un excelent vasodialator.
Este o radacina cu o forma extrem de particulara si coaja sidefie. Cat despre gustul si aroma lui, iti plac sau nu.
Cale de mijloc nu prea exista. Cert este ca ghimbirul ar trebui sa faca parte din colectia de plante pentru acest sezon al oricarei pasionate de cooking si sanatate.
Mie una, imi place mult gustul de ghimbir, va declar de la inceput. Iar in sezonul acesta, am facut o obsesie noua pentru supa clara, fierbinte de curcan (carnea o mai variez cu pui sau vita) in care adaug chiar de la inceput ghimbir, telina, lemongrass si alte radacinoase albe.
Pentru consistenta, adaug dovlecei, praz, cateva foi de varza sau bucati mari de dovleac. Pentru a fi in ton cu gustul iute al ghimbirului, impregnat in toate legumele incluse, dar si in bucatelele de curcan, mai adaug si piper.
Este o supa care te incalzeste pana in maduva oaselor sau pana in adancul creierului, decongestionand mucoasa nazala si a sinusurilor, datorita uleiurilor volatile.
De aceea, tin sa va marturisesc ca o folosesc si ca leac atunci cand simt ma mai „paste” o raceala sau o administrez musafirilor infrigurati. Dupa ce am pus supa in farfurie, o stropesc cu putin ulei de dovleac.
Doar cateva picaturi, care infrumuseteaza, dar adauga un plus de savoare supei. Sa revenim la subietul nostru!
Ghimbirul e folosit in bucatarie si innobileaza orice prajitura sau aluat, de la clasica turta dulce pana la prajiturelele simple sau ingenioase, combinat cu morcov, dovleac sau alte fructe.
O idee ingenioasa de gustare pentru copii sau musafiri este si ghimbirul uscat si usor zaharisit in zahar de trestie, amestecat printre alte fructe confiate, migdale, alune de padure sau caju.
De asemenea, parfumeaza si schimba gustul unei salate de fructe de sezon.