Radio Simplu

Ce se va intampla cu punctul de amenda din ianuarie 2020. Anuntul facut de Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercuri, ca va veni cu un proiect de lege pentru ca amenzile rutiere sa nu mai fie legate de salariul minim, ca pana acum.
Potrivit Codului Rutier, valoarea punctului-amenda se calculeaza ca 10% din salariul minim brut. Asadar, odata cu cresterea salariului minim brut, soferii ar putea plati amenzi de circulatie mai mari.

Premierul Ludovic Orban a anuntat ca isi doreste o alta formula de calcul a amenzilor rutiere, pentru ca acestea sa nu mai fie legate de salariul minim.

„Asta a fost practica, de inghetare, sa nu tina cont de salariul minim. Aici mai degraba o sa venim cu un proiect de lege in care sa nu mai legam de salariul minim amenzile. S-a dovedit ca daca a fost necesata prorogarea timp de doi ani de zile a cresterii amenzilor in functie de salariul minim, inseamna ca legarea acestor amenzi de salariul minim nu a functionat. Vom lua o decizie, o sa gasim o solutie”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Adevarul.

Daca lucrurile vor ramane la fel, de la de la 1 ianuarie 2020, valoarea punctului-amenda s-ar putea mari de la 145 de lei la 223 de lei.

Amenzile din clasa l se vor situa intre 446 si 669 de lei. Apoi, sanctiunile de clasa a ll-a vor fi intre 892 si 1.115 de lei, cele de clasa a lll-a vor avea un cuantum cuprins intre 1.338 si 1.784 de lei, iar cele de clasa a lV-a vor fi cuprinse intre 2.007 si 4.460 de lei. Amenzile de categoria a V-a, rezervate persoanelor juridice, ar pleca de la 4.683 si ar putea atinge 22.300 de lei.