Exista o traditie respectata si acum intr-unele parti ale tarii noastre conform careia inainte de casatorie, mirii trebuie sa mearga in vizita la nasi si sa duca o atentie. Nasii sunt parintii spirituali ai noului cuplu si cu toate ca importanta lor in familie a scazut odata cu trecerea timpului, unele persoane inca respecta obiceiurile. Vom enumera in acest articol cateva din indatoririle si drepturile nasilor. Dar asa cum am scris si in titlu, ne vom concentra pe ce se pune in cosul pentru nasi atunci cand se merge cu plocon.
Cererea in casatorie si logodna in cultura traditionala romaneasca
Pe vremuri, primul pas in infaptuirea unei casatorii era petitul miresei. Pentru a se putea casatori cu aleasa inimii lui, mirele tarii trebuia sa-si ia inima in dinti si sa mearga acasa la viitorii socrii, cu scopul de a le dezvalui intentiile sale.
Daca propunerea ii era acceptata, mirele alegea apoi inelul de logodna si il daruia viitoarei mirese. Dupa aceste aranjamente initiale esentiale, tinerii indragostiti puteau incepe propriu-zisele pregatiri de nunta.
Pentru a se casatori, ca si in ziua in ziua de azi, mirii trebuiau sa-si aleaga niste nasi de cununie. In general, preferatii erau unchii si matusile. Dar si prietenii apropiati erau alesi de multe ori, daca era vorba de un cuplu cu experienta ca sot si sotie.
Ce se pune in cosul pentru nasi cand ii vizitezi inainte de casatorie?
Datorita statului lor de indrumatori spirituali, de-a lungul „carierei” lor de nasi, persoanele alese de cuplul casatorit beneficiau de cateva avantaje de care in ziua de azi se tine cont mai mult in zonele rurale. Unul din acestea este ploconul pe care il primesc inainte de nunta.
Conform traditiei, inainte de tinerea ceremoniei, tinerii logoditi trebuie sa mearga la casa nasilor si sa duca un cos cu bunatati, spunand: „Nasule, am venit cu ploconul! Ne cununi ori ba?”. Iar nasii pot sa primeasca darul in semn de accept. Sau sa-l refuze, lucru care presupune necesitatea alegerii unor noi nasi.
In legatura cu ceea ce se pune in cosul pentru nasi in mod traditional, putem enumera urmatoarele:
O pasare, ca de exemplu o gaina, un curcan, o rata sau un pui;
O sticla de vin bun sau de sampanie;
Materii prime pentru gatit: zahar, ulei, faina, grau si asa mai departe.
Toate aceste merinde si cantitatea lor depinde de bugetul viitorilor miri. De asemenea, in zona urbana, ceea ce se pune in cosul pentru nasi difera de ceea ce se ofera in provincie, mizandu-se mai mult pe bauturi fine si cadouri din comert.
Ce se intampla atunci cand un cuplu doreste sa aiba mai multi nasi de cununie?
Exista cazuri in care mirii nu se multumesc cu o singura pereche de nasi. Intreaga traditie nu trebuie sa respecte niste legi scrise si de aceea se pot alege mai multe perechi, repetandu-se pentru fiecare acelasi ritual. La origini insa, in astfel de cazuri, era necesara desemnarea unui nas mare.
Pe vremuri, la nunta, nu mirii ci nasii erau in centrul atentiei. Ei suportau o buna parte din cheltuieli; iar atentiile pe care le primeau de la miri, le intorceau cu varf si indesat. De aceea, nu chiar oricine accepta sa fie nasi. Onoarea era primita doar cuplurile instarite, care isi puteau indeplini pana la capat rolul ce li se atribuia.