Radio Simplu

Ce se mânca în Egiptul Antic?

Mâncarea egiptenilor antici era suprinzător de diversă luând în considerare terenurile aride din acea zonă. Deși Egiptul este o țară cu o temperatură ridicată, din mijlocul deșertului, unde lipsa de apă a făcut creșterea animalelor și agricultura dificilă, egiptenii au fost foarte inventivi în ceea ce privește partea culinară.

Hieroglifele ne prezintă scene în care bărbații și femeile mâncau separat. Persoanele erau așezate la masă conform clasei sociale, iar cele mai importante persoane erau așezate în capătul mesei. De cele mai multe ori, persoanele din clasa de jos erau obligate să mănânce pe podea. La cinele importante, preparatele ca tocănițele din legume și carne și pâinea erau pasate de la o persoană la alta.

Preparatele se găteau în cuptoare de lut, dar și în foc deschis. De altfel, mâncarea era preparată prin fierbere, coacere, prăjire, sau la grătar, deși nu se cunosc multe informații despre modul concret în care se ajungea la produsul finit.

Foloseau, cu siguranță, sare, ulei și ceapă, ridichii și usturoi, dar și alte condimente. Cel mai popular produs alimentar era pâinea. Grâul și orzul erau de bază în fermele egiptenilor. Uneori, adăugau nuci și semințe în aluat.

De asemenea, mierea era un produs foarte important pentru aceștia, folosită și ca o substanță conversantă, dar și ca un îndulcitor. Mierea era foarte apreciată de regi, era rezistentă pentru o lungă perioadă de timp. Astfel de miere s-a găsit și în piramide, rămasă a nimănui timp de mii de ani.

Legumele erau consumate la fiecare masă. În fiecare an, datorită inundațiilor Nilului, multe dintre terenurile din jurul râului erau fertile și pregătite pentru agricultură. De atunci, cele mai sărace familii se așezau în apropierea acestuia, ceea ce însemna că legumele erau sursa principală de hrană.

Totuși, legumele erau destul de populare la orice masă, fiind consumate alături de carne și pâine. Cele mai consumate legume erau ceapa, usturoiul, varza, prazul, lintea, ridichiile, păstârnacii, roșiile, castraveții.

În ceea ce privește fructele, merele, măslinele și rodiile au fost aduse în Egipt în timul domniei lui Hyksos sau chiar mai târziu. Strugurii și smochinele erau foarte populare atunci când erau disponibile, bineînțeles. Nucile de cosos, pe de cealaltă parte, erau fructe de lux importate doar de către persoanele din clasa superioară.

Proteinele de ordin animal erau mai puțin comune printre mesele egiptenilor. Vânatul era o activitate rară, deși era folosită de către oamenii de rând pentru întreținere și de către bogați ca sport.

Animalele domestice, printre care oile, caprele, boii și porcii ofereau produse lactate, carne și alte preparate. Sângele animalelor sacrificate era folosit pentru cârnați, iar carnea de vită și grăsimea de porc era folosită petru gătit. Cea mai comună carne folosită era de oaie, porc și capră, iar carnea de vită era mult mai scumpă, consumată de oamenii de rând doar în zile de sărbătoare sau meselor ritualice.

Peștele prins în Nil oferea o sursă importantă de proteine pentru oamenii săraci și era consumată mai rar de cei bogați care aveau acces la alte tipuri de carne.
Cea mai comună băutură era berea și era servită la fiecare masă. Era făcută din orz și depozitată în borcane speciale.