Radio Simplu

Ce se întâmplă dacă te speli pe dinți de mai mult de două ori pe zi

Spălatul pe dinți este un obicei care ar trebui respectat cu rigurozitate, mai ales de oamenii care își doresc să nu aibă parte de probleme de igienă orală. Medicii stomatologi recomandă ca periajul dentar să fie făcut de două ori pe zi, dimineața și seara, dar din păcate, mulți oameni nu respectă acest sfat.

Există persoane care sar de tot peste această etapă de îngrijire și care își neglijează total dantura, lăsând zilele/săptămânile să treacă fără să își curețe dinții. În schimb, există și cealaltă categorie, oamenii care exagerează cu spălatul dinților, făcându-și mai mult rău decât bine. Trebuie să știi că periajul excesiv este foarte periculos pentru sănătatea ta!

Iată ce se poate întâmpla dacă devii prea exagerat în materie de igienă orală:

Dinții tăi se pot păta

Dinții sunt acoperiți de smalț, un strat subțire care îi protejează. Deși este cel mai dur țesut din corpul uman, el poate fi deteriorat cu ușurință dacă nu îl îngrijești corespunzător. Smalțul se uzează din cauza spălatului excesiv și dentina, al doilea strat al dinților, poate suferi transformări. Dantura ta poate căpăta un aspect inestetic, îngălbenit sau pătat.

Te poți confrunta cu sensibilitatea dentară

Un efect secundar al deteriorării smalțului poate fi sensibilitatea crescută la stimuli precum rece, cald, dulce sau acid. Pentru a rezolva această problemă, poți să îți schimbi pasta de dinți, să îți periezi dinții mai ușor cu o periuță moale și să faci acest lucru doar de două ori pe zi. Totul este foarte simplu!

Poți spori apariția cariilor

Periajul regulat poate preveni apariția cariilor și depunerea de tartru. Totuși, dacă nu respecți recomandările stomatologului tău, poți obține tocmai efectul invers. Dacă îți periezi dinții de mai mult de două ori pe zi pentru o perioadă mai lungă de timp, poți uza nu numai smalțul, ci și dentina. Cariile, dacă nu sunt tratate rapid, pot duce chiar la infecții și la pierderea dinților.
Vei provoca retracția gingivală și inflamarea gingiilor

Gingiile tale pot deveni roșii, inflamate și pot sângera dacă sunt agresate prin utilizarea repetată a unei periuțe cu peri tari. Uneori, această problemă este extrem de dureroasă și poate conduce chiar la retracție gingivală, ceea ce înseamnă că rădăcinile dinților tăi se vor vedea cu ochiul liber și vor fi mai predispuse la infecții și la carii.

Cum să eviți periajul excesiv al dinților

Ața dentară și apa de gură pot fi aliații perfecți în lupta cu bacteriile din cavitatea bucală. Includerea acestor două arme în rutina ta de îngrijire este foarte importantă și te poate ajuta să obții rezultate vizibile în scurt timp. Dinții tăi vor fi mereu curați, respirația va fi proaspătă, iar gingiile și smalțul nu vor avea de suferit.

La fel ca pasta de dinți, apa de gură poate fi utilizată de două ori pe zi, iar la ață dentară poți apela de câte ori simți că ți-au rămas resturi alimentare între dinți. Și guma fără zahăr este bună, dar ea nu poate fi consumată de persoanele care au probleme gastrice.

Tu de câte ori pe zi îți speli dinții? Ai ținut întotdeauna cont de sfatul medicului tău sau ai făcut ce ai simțit? Dacă simți că ai probleme cu dantura, nu ezita să consulți un specialist.