Radio Simplu

Ce salarii aveau Nicolae şi Elena Ceauşescu. Cine aducea mai mulţi bani în casă, de fapt

Președinții de stat, precum și membrii guvernelor, ca fiecare angajat primesc anual un salariu. Pentru cei care nu știau asta, inclusiv cei doi foști dictatori primeau un salariu de la statul român. Așa că, astăzi vorbim despre ce salarii aveau Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Cine sunt oficialii de stat cu cele mai mari salarii
În orice stat de drept, democratic, chiar dacă aparatul guvernamental este unul numit, precum și membrii parlamentelor și șefii de stat sunt remunerați pentru serviciile lor cu un salariu. În urmă cu ceva vreme a fost făcut un top al celor mai bine plătiți oficiali, iar sumele sunt destul de mari.

De exemplu, pe locul întâi în acest top este deținut de Lee Hsien Loong, Prim-ministru statului Singapore, care încasează de la stat suma de 1.610.000 de dolari. Pe următoarele locuri se situează, după sumele încasate, următorii oficiali:

Carrie Lam, șefa executivului din Hong Kong (CEO) – 672.000 de dolari,
Joe Biden, Președintele SUA – 400.000 de dolari,
Scott Morrison, Prim-ministru al Australiei – 550,000 de dolari
Angela Merkel, Cancelarul Germaniei – 369.727 de dolari.
În cazul nostru, deși la acel moment România era un stat socialist și mono-partid, le plătea sume frumușele celor doi foști dictatori. Citește mai departe și află ce salarii aveau Nicolae şi Elena Ceauşescu.

S-a aflat ce salarii aveau Nicolae şi Elena Ceauşescu
În cadrul Arhivelor Naționale se regăsesc și astăzi documente care atestă faptul că Nicolae și Elena Ceaușescu, foștii conducători ai României Socialiste, primeau salarii pentru poziția pe care o ocupau. Deși, aparent, austeritatea părea să fie tema de bază a celor doi, în realitate românii aveau să afle în zilele reci de Decembrie 1989 cam cum trăiau cei doi dictatori.

Opulența și luxul erau elementele principale ce caracterizau viața celor doi, în spatele ușilor închise din vila acestora din Cartierul Primăverii și din celelalte locații în care aceștia locuiau. Așa se face că documentele din Arhiva națională precizează și ce salarii aveau Nicolae şi Elena Ceauşescu, fiind vorba de sume extrem de mari pentru acele vremuri.

Vezi și: Țările care au cele mai mari datorii către România. De unde avem de primit bani

Nicolae Ceaușescu primea de la statul român un salariu de nu mai puțin de 16.000 de lei, la care se adăugau un spor pentru funcția de conducere ca Secretar General al Partidului, în valoarea de 4.000 de lei. Pentru poziția de preșesdinte, Nicolae Ceaușescu mai încasa 20.000 de lei, după ce în 1984 se trecea la majorarea acestuia de la 14.500 de lei.

De cealaltă parte, primul academician al țării, savanta de renume mondial, Elena Ceaușescu, încasa lunar suma de 14.900 de lei, având în vedere că ocupa funcția de prim viceprim-ministru. Fiind și angajata Institutului Național de Cercetare–Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, ocupând funcția de director al instituției, Elena Ceaușescu mai încasa lunar 5.900 de lei.

Dictatorii încasau de 11 ori mai mult decît un salariu mediu brut
La un calcul rapid, constatăm că Nicolae Ceaușescu încasa lunar suma de 40.000 de lei, iar consoarta sa, Elena Ceaușescu avea un total de 20.800 de lei.

Dacă e să facem o comparație, conform datelor vremii, care era cel mai mare salariu brutt al acelor vremuri, aflăm că acesta se ridica la 3.500 de lei, iar în comparație, Nicolae și Elena Ceaușescu câștigau de cel puțin 11 ori mai mult decât cel mai bine plătit român al acelor vremuri.

Nici astăzi lucrurile nu stau diferit, dacă e să facem o comparație între salariul actualului președinte, acesta încasând 24.960 de lei, și cel mai bun salariu mediu brut, diferența fiind de 3,7 ori între cele două.