Radio Simplu

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Paște. Tradiția pe care este bine să o respecte toți credincioșii

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase din an, așteptată cu nerăbdare de toți creștinii. În această perioadă se respectă o serie de tradiție și obiceiuri. Aflați în rândurile următoare ce nu este bine să faci în a doua zi de Paște și ce trebuie să faci pentru a avea parte de noroc și sănătate tot anul.

Ce este nu este bine să faci în a doua zi de Paște
A doua zi de Paște mai este cunoscută în popor și sub numele de „Lunea Albă”. Cei care respectă tradițiile și obiceiuri din această zi vor avea parte de liniște și noroc tot anul. În a doua zi de Paște sunt interzise treburile agricole și cele casnice, țesutul și spălatul.

O altă tradiție spune că, în a doua zi de Paște, credincioșii nu ar trebui să se certe cu cei din jur. Această zi ar trebui să fie una a iertării și a iubirii. Cei care se ceartă sau varsă lacrimi în Lunea Albă vor avea motive de supărare tot anul.

De asemenea, oamenii obișnuiesc să stropească cu agheasmă în a doua zi de Paște, astfel încât locuința lor să fie ferită de primejdie. Se spune că cei care mor în a doua zi de Paște nu trebuie să treacă prin Judecata de Apoi, deoarece atunci „se deschid porțile iertării și ale Raiului”.

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște
Se spune că cei care vor pleca de acasă în prima zi de Paște vor avea ghinion. Ei bine, în cea de-a doua zi, lucrurile sunt diferite. Potrivit tradiției, în Lunea Albă, creștinii trebuie să viziteze rudele și să sărbătorească alături de ele Învierea lui Iisus Hristos. Se obișnuiește ca finii să meargă la nași cu diverse bucate, iar copiii la părinți.

În a doua zi de Paște are loc „umblarea cu pască”. Acest obicei implică vizitarea rudelor apropiate pentru a vesti Învierea lui Iisus Hristos. Este o tradiție foarte respectată în ziua de astăzi și este practicată în majoritatea zonelor din țară.

O altă tradiție de Lunea Albă este stropirea cu apă. Potrivit unei legende, o fată evreică a leșinat la auzul veștii Învierii lui Hristos și a ajutată de câțiva tineri ce au stropit-o cu apă. Conform tradiției, fetele tinere sunt stropite cu parfum de către tinerii îmbrăcați în haine tradiționale.

Rugăciunea care se rostește în a doua zi de Paște
„Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfantul si Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în RAI.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa Doamne, primeste umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit între doi talhari, si de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormant, care a treia zi Te-au vazut înviat din morți si la Înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, catre care zic si eu, nevrednicul: O, fericiti servitori ai lui Dumnezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Amin”