Radio Simplu

Ce sa nu faci pe 1 ianuarie. Sfantul Vasile cel Mare, traditii si obiceiuri

Sfantul Vasile, unul dintre cei mai importanti sfinti ai Bisericii Ortodoxe, este serbat in prima zi din noul an. Sfantul Vasile cel Mare, episcop de Cezaree, este considerat pazitor de duhuri rele. Sfantul este primul ierarh care a intemeiat, pe langa biserici, spitale si aziluri pentru saraci.

Se spune ca in noaptea de Sfantul Vasile, cerul se deschide de trei ori. De asemenea, se spune ca pe Iisus Hristos il chema Vasile. Fiul lui Dumnezeu s-a nascut pe 25 decembrie, iar o saptamana mai tarziu a fost botezat in legea cea veche si a primit numele Vasile. Numele crestin Hristos l-a primit la varsta de 30 de ani, cand a fost botezat de Sfantul Ioan.

In traditia populara se spune ca Sfantul Vasile s-a rugat de Dumnezeu sa-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintai zi, cea a Anului Nou. Sfantul este cunoscut ca parinte al monahismului oriental, ca protector al familiei si al saracilor.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Vasile
1. Prima persoana care trebuie sa-ti intre in casa in aceasta zi trebuie sa fie un barbat. Batranii spun ca anul iti va fi bogat sau sarac, in functie de situatia materiala a acestui musafir.

2. Copiii se duc cu sorcova de Sfantul Vasile si le ureaza celor apropiati sanatate si putere de munca. Gospodarii primesc colindatorii si ii servesc cu dulciuri, fructe si colaci.

3. Daca in aceasta zi dupa ce te speli pe fata te stergi cu un prosop in care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat si sanatos in tot anul.

4. In ziua de Sfantului varsa vin pe masa, sparge un pahar alb, rastoarna cutia de chibrituri sau da de pomana unui om sarac. Se zice ca astfel vei avea noroc tot anul. Acelasi lucru e valabil si daca iti tiuie urechea stanga.

5. Incearca sa nu dormi in ziua de Sfantul Vasile. Altfel risti sa fii lenes tot anul!

6. Pentru ca familiei sa ii mearga bine tot anul si sa aiba spor, in popor exista obiceiul ca in aceasta zi sa se fiarba in oala un cap de porc. Asa cum porcul rama numai inainte, asa si omul va merge numai spre belsug.

7. Un alt obicei de Sfantul Vasile cel Mare este cel al Dezlegarii Anului. Cete de feciori dezleaga anul si rodul colindand pe ulite.

Vacarmul pe care acestia il fac cu bicele, buciumele sau oalele, are ca scop inlaturarea fortelor malefice: seceta, taciunele de grau, insectele si animalele daunatoare recoltei. Feciorii dezleaga si cununiile, cu un descantec: „Slobozim caslegiile/ Sa maritam fetele/ Umblati, feciori,/ Sa fie petitori”.

8. Traditia spune ca in aceasta zi trebuie sa bei mult vin. Atat cat va bea omul azi, va vea sange in obraz tot anul.

9. De ziua Sfantului Vasile, fetele nemaritate trebuie sa impleteasca crengute de mar, pe care atarna busuioc, o batista, o para argintata, un sir de margele si un inel. Crengutele se ascund apoi afara. In popor se spune ca daca a doua zi impletiturile vor fi acoperite cu brume,se vor marita cu un bogat. In caz contrar, se vor marita cu un baiat sarac.

10. Pentru a afla cand se vor casatori, fetele nemaritate se duc in aceasta zi in cocina, lovesc vaca sau porcul cu piciorul si spun „anul acesta“ sau „anul viitor“. Daca porcul guita, ori vaca se misca de la prima strigare, fata se va marita in urmatoarele luni. In cazul in care se misca la vreuna din urmatoarele strigari, ea se va casatori peste unul sau doi ani.

11. Un alt obicei raspandit este atingerea unui miel in ziua de Sfantul Vasile. Acest gest aduce noroc si bogatie.

12. In unele zone exista traditia tiganeasca de a colinda cu un cap de porc impodobit cu panglici si margele. Acest obicei este denumit „Colindul cu Vasilica” (Siva).

Dupa terminarea colindatului, ceata se strange la o carciuma pentru a chefui. Apoi, se despart, dezgatind capatana si luandu-si fiecare ce a pus. Pentru a incheia obiceiul pentru anul respectiv, din ea se gateste o masa de pranz.

13. De Sfantul Vasile trebuie sa se arunce prin casa spice de grau. Acestea trebuie sa fie stranse seara, pentru a fi din nou aruncate prin camin in ziua de Sfantul Ioan. Dupa aceea, se face un manunchi din spice si se pun la pastrare, fiind benefice pentru durerile de cap.

14. Daca in ziua de Sfantul Vasile ninge, anul ce urmeaza va fi unul imbelsugat. Daca este senin si geros, oamenii vor fi sanatosi pe tot parcursul anului.

15. Una dintre cele mai frumoase traditii de Sfantul Vasile consta in servirea oaspetilor cu placinte cu ravase. Cei care mananca din placinta Sfantului Vasile, au parte de surpriza gasita in ravas, pentru tot anul care vine.