Radio Simplu

Ce oameni cu inimă bună! Un cuplu de profesori oferă meditații gratuite pentru elevii sărmani

14 elevi cu posibilitati financiare modeste din Iasi, care nu isi permit sa plateasca meditatii pentru examenul de admitere la Medicina, primesc o mana de ajutor de la sotii Nedea.

La fiecare sfarsit de saptamana, elevii sunt pregatiti gratuit de cei doi profesori de biologie, informeaza adevarul.ro.

Cei doi profesori se numesc Mircea si Nita Nedea, sunt sot si sotie, iar proiectul lor este de „Studii Aprofundate pentru elevii defavorizati“, prescurtat SAP-ed. Asadar, cei trei elevi, impreuna cu alti 27 de colegi de la mai multe licee din Iasi, isi petrec diminetile de sambata intr-o sala a Colegiului „Costache Negruzzi“, la cursurile gratuite oferite de profesorii de biologie Nedea. Proiectul SAP-ed a fost initiat de sotii Nedea, dar beneficiaza si de sprijinul Asociatiei „Alexandru Ioan Cuza“ si a ajuns in 2014 la a IV-a editie. Proiectul prevede pregatirea suplimentara a elevilor de clasa a XII-a fara posibilitati materiale, cu un venit de cel mult 400 de lei pe membru de familie, care doresc sa dea admitere la Facultatea de Medicina, dar nu isi permit sa-si plateasca orele suplimentare de pregatire.

Pentru ca acestia nu si-ar permite sa achite meditatii in particular, profesorii ii pregatesc gratuit.

In acest an, 14 liceeni aflati in ultimul an de liceu s-au inscris la orele de pregatire care se vor desfasura in fiecare sambata dimineata.

„Anul acesta sunt doar 14 elevi inscrisi, probabil se vor mai inscrie pe parcurs. Le doresc mult succes celor care s-au inscris. Ne vedem ca si in ceilalti ani, sambata dimineata, ca sa facem pregatirea“, a povestit Nina Nedea pentru sursa citata.

In cei cinci ani, la pregatirea gratuita s-au inscris 138 de candidati, iar 64 au ramas pana la final. 50 dintre ei sunt acum studenti la Medicina.

„Proiectul acesta va continua, tinem foarte mult la el. Vrem sa ajutam copiii care chiar au nevoie. Ne mandrim ca unii dintre cei pe care noi i-am pregatit se numara acum printre primii 10 studenti de la UMF“, a spus profesorul Mircea Nedea pentru adevarul.ro.

Pot beneficia de meditatii gratuite elevii care provin din familii unde venitul lunar este sub 400 de lei pe membru de familie.