Radio Simplu

Ce nu știu gospodinele când fac ciorbă

Ciorba hrănește și hidratează în același timp, fiind una dintre cele mai inspirate creații culinare.

Dacă puneți la fiert legume din agricultura intensivă, aruncați prima apă. De obicei, acolo se descarcă majoritatea chimicalelor folosite pentru solul în care au fost cultivate, adică îngrășămintele și pesticidele folosite la creștere.

Nu același lucru este valabil pentru legumele provenite de pe terenuri din agricultură ecologică. Acestea cedează în apă folosită doar minerale, adică nutrienți.

Iar dacă o preparați cu borș, în ciuda gustului acrișor, vine la pachet cu o substanță cu un efect puternic alcalinizant, ideală.

Legumele se fierb în apă cu sare pentru a le da gust. Dacă nu se adaugă sare la fiert, legumele vor fi fade, iar sarea adăugată ulterior nu va conferi același gust.

Timpul de fierbere pentru legume este foarte important. Dacă fierbeți legumele prea mult, vitaminele se pierd, iar gustul și textura nu vor fi apetisante deloc.

7 greseli pe care sa le eviti atunci cand faci supa

Supa se numara printre preparatele cel mai usor de pregatit. Totusi, atunci cand faci supa trebuie sa ai rabdare si sa-ti dedici intreaga atentie pentru ca acest fel de mancare sa iasa exact asa cum ti-ai dori.

Noua ne place tare mult sa mancam o supa gustoasa, fie ca este obisnuita sau crema, cu carne sau cu legume. De aceea, consideram ca e important sa stii care sunt greselile pe care ar trebui sa le eviti. Iata care sunt cele mai mari sapte erori pe care le poti face atunci cand prepari supa.

1. Folosesti vegeta pentru a-i da aroma. Nimic mai gresit. Pe langa faptul ca vegeta contine foarte mult sodiu, daunator organismului, aceasta da supei o aroma artificiala, deloc de dorit. In loc sa folosesti vegeta, poti adauga mai multe legume sau poti folosi cuburi concentrate de legume pe care sa le faci acasa. Reteta o gasesti aici.

2. Adaugi taiteii, fideaua sau orezul prea devreme. Daca folosesti paste sau orez pentru a da o anumita consistenta supei, nu uita ca acestea trebuiesc adaugate abia spre final pentru ca ele sa nu se inmoaie prea tare. Orezul il poti adauga cu 20 de minute inainte de finalizarea supei, pastele uscate cu 5-10 minute inainte, iar pastele proaspete doar cu 3-4 minute inainte.

3. Gatesti supa la foc prea mare. In loc sa o lasi sa se gateasca incet pentru ca toate aromele sa se imbine, o dai la foc mare pentru a fierbe cat mai repede. Pentru ca supa sa aiba savoare, ea trebuie lasata la foc mic spre mediu, sa fiarba incet.

4. O lasi sa fiarba prea mult si ramai fara zeama. Daca uiti supa prea mult timp pe aragaz, e posibil ca lichidul sa scada prea mult, iar preparatul tau sa se transforme intr-un fel de tocanita. Nu-ti doresti asta, nu-i asa? Atunci supravegheaz-o cu atentie si asigura-te ca ai pus suficienta apa in oala.

5. Adaugi toate ingredientele in acelasi timp. Aceasta se numara printre cele mai mari greseli pe care le poti face atunci cand prepari supa. Fiecare leguma are o consistenta diferita, iar textura carnii este total diferita de cea a legumelor. De aceea, este important sa adaugi ingredientele pe rand. Mai intai carnea, apoi legumele tari precum lintea sau fasolea si abia la final legumele moi.

6. Nu astepti pana la final pentru a adauga sare. Daca adaugi sare in mijlocul procesului de gatire, mai mult ca sigur ca vei obtine o supa foarte sarata deoarece nu vei simti gustul cum trebuie, supa isi va reduce din cantitate si va deveni tot mai sarata Pentru a evita aceasta problema, da gust supei cu sare si piper abia la final.

7. Te grabesti si nu pui suflet. E important ca atunci cand gatesti sa acorzi atentie mancarii pe care o prepari si sa pui un strop de dragoste in ea. Asta inseamna ca trebuie sa ai rabdare, sa respecti fiecare etapa si sa prepari supa cu drag. Daca ai de facut altceva, nu te simti bine sau, pur si simplu, nu ai chef de „bucatareala” (se poate intampla oricui), mai bine las-o pe alta data. Dragostea este ingredientul secret al oricarui preparat gustos. 🙂