Radio Simplu

Ce faci cand gasesti un portofel plin cu bani ca si Cetatean Roman? Care este raspunsul Corect?

V-amintiţi probabil de filmul „BD în acţiune” unde Dem Rădulescu are o replică rămasă pentru posteritate: „ Noi dacă găsim pe stradă un portofel, un portmoneu, un port visit anunţăm imediat miliţia, la telefon 22 22 22.”

Făcând un arc peste timp, de acelaşi spirit civic a dat dovadă şi un sătmărean care a găsit, în zona Pieţei de Vechituri, un portmoneu care conţinea carduri bancare, acte de identitate şi o sumă consistentă de bani .

Găsitorul, un tânăr de 24 de ani, nu a stat deloc pe gânduri, şi chiar dacă tentaţia era mare, a contactat şi pe urmă a predat poliţiei “corpul delict”.

Pe această cale, Poliţia Locală doreşte să transmită tânărului, care a dat dovadă de spirit civic, mulţumirile posesorului bunurilor pierdute şi totodată să îl felicite pentru atitudinea de care a dat dovadă cu speranţa că astfel de fapte onorabile se vor repeta.

Spiritul civic al oamenilor poate fi pus cu uşurinţă la încercare atunci când arunci în calea lor un portofel plin cu bani. Dacă unii ar merge numaidecât la secţia de poliţie pentru a-i declara, alţii ar băga cu uşurinţă banii în buzunar fericiţi că a dat norocul peste ei. Dacă până acum ceva timp, totul era lăsat la voia alegerii, acum există o lege care te cam obligă să faci ce e corect, altfel ajungi după gratii.

Noul Cod Penal spune la Art. 243 că însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor se pedepseşte.

Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Împăcarea înlătură răspunderea penală”, scrie în Noul Cod Penal.

Au dat dovadă de spirit civic

În urmă cu trei luni, o femeie din Craiova a găsit un portofel cu acte şi bani pe care l-a predat poliţiei. Femeia, care este casier la o casă de pariuri din Craiova, a găsit portofelul pe stradă. În portofel se aflau 150 de lei şi acte importante ale celui care îl pierduse.

„Mă îndreptam către serviciu şi într-o parcare am găsit un portofel. Avea bani înăuntru, carduri, buletinul, permisul de conducere, permisul de intrare la serviciu. M-am dus şi l-am predat la cea mai apropiată secţie de poliţie”, a declarat Vasilica Sîrboiu.

Cu ajutorul actelor din portofel, poliţiştii l-au găsit pe bărbatul care îl pierduse şi l-au chemat la secţie ca să îi le înapoieze.

În septembrie 2013, un pensionar de 77 de ani din Arad a predat Poliţiei un plic cu 1.200 de euro găsit pe o stradă din oraş, banii fiind restituiţi, miercuri, proprietarului. Acesta din urmă a vrut să-l recompenseze pe bătrân cu 200 de euro, dar pensionarul a refuzat.

În octombrie anul trecut, un bătrân în vârstă de 68 de ani a dus la poliţie o borsetă găsită, ce conţinea suma de 7.905 lei. Chiar în timp ce acesta dădea declaraţii, la sediul poliţiei municipale a apărut un alt bărbat, în vârstă de 49 de ani, tot orădean, care, disperat, reclama pierderea sau furtul respectivei borsete.

În decembrie 2013, un bărbat din Târgu Jiu a găsit pe stradă o borsetă în care se aflau documente, carduri bancare, dar şi peste 3.000 de lei şi a mers la Poliţie. Borseta a fost restituită proprietarului.