Radio Simplu

Ce este colesterolul bun și ce rol are pentru organism

,,Colesterolul rău” e dăunător pentru sistemul cardiovascular, în timp ce colesterolul ,,bun” ajută la menţinerea sănătăţii arterelor.

Ce este colesterolul

Colesterolul intră în compoziţia membranelor celulare şi este necesar în sinteza hormonilor. Ficatul produce tot colesterolul de care organismul are nevoie în mod normal, dar acesta se acumulează în organism în cazul unei alimentaţii prea bogate în grăsimi de origine animală. Deşi este vital pentru organism, în cantităţi mari, colesterolul este dăunătoar pentru că se depune pe vasele de sânge şi poate provoaca afecţiuni cardiovasculare.

Nivelul crescut al colesterolului are cauze genetice, însă persoanele care suferă de obezitate şi diabet sunt şi ele predispuse la valori mai mari ale acestuia.

Pe lângă predispoziţia genetică, s-a constatat că, printre cauzele creşterii colesterolului, se numără şi fumatul, consumul excesiv de cafea, stresul, unele medicamente, zahărul rafinat şi aditivii alimentari.

Ce înseamnă colesterolul ,,bun” (HDL)

Rolul colesterolul bun este de a atrage particulele de grăsime care se depun pe pereții arterelor, prevenind astfel formarea plăcii (vinovată de boli precum circulație slabă sau arterioscleroză).

Colesterolul este o ,,boală tăcută”, deoarece nu există simptome care să arate blocajul arterelor, astfel că factorul prevenire este extrem de important.

În cazul adulților, un nivel bun de colesterol se află undeva între 40 și 60 mg/dl, dar și sub aceste limite, lucru care denotă o bună sănătate.

În plus, colesterolul bun previne problemele cardiovasculare și împiedică acumularea grăsimilor pe artere.

Alimente care cresc colesterolul ,,bun”

Alimentația joacă un rol extrem de important în menținerea unui colesterol bun. Astfel, o alimentație mult prea bogată în grăsimi nesănătoase crește nivelul colesterolului rău, în timp ce o dietă echilibrată crește colesterolul bun.

Iată, așadar, care sunt alimentele care împiedică formarea colesterolului rău și care ne mențin sănătoși:

Acizi grași Omega-3 și Omega-6

Aceste uleiuri reprezintă vindecători prin excelență ai inimii. Cu ajutorul lor, ficatul poate produce niște substanțe numite prostaglandine, care au proprietăți antiinflamatoare, antitrombotice și vasodilatatoare.

Acizii grași Omega-3 și Omega-6 se găsesc din belșug în umătoarele alimente: nuci, semințe de in, quinoa, semințe de chia, linte, fasole, năut, avocado, broccoli, varză și pește (macrou, sardine, ton și somon).

Pentru a profita de efectele benefice ale Omega-3 și Omega-6, ține cont de următoarele sfaturi:

– Folosește uleiuri vegetale de bună calitate (presate la rece);

– Consumă alimente crude (în cazul semințelor și uleiurilor) sau gătite puțin la abur, atunci când vine vorba de legume sau pește (în caz contrar, își vor pierde toate calitățile nutritive);

– Mănâncă de 2 ori pe săptămână legume crude sau gătite la abur și stropite cu ulei de măsline;

– Adaugă semințele mai sus menționate în iaurturi, supe, salate, plăcinte, piureuri sau sucuri.

Antioxidanți

Antioxidanții reduc nivelul de colesterol rău și stimulează producerea de colesterol bun. Astfel, vitamina C și flavonoide precum betacarotenul sau licopenul care se găsesc în legume și fructe au un rol deosebit de important.

Este recomandat să mănânci zilnic 5 tipuri de fructe și legume precum: anghinare, vinete, dovlecei, varză, sparanghel, spanac, mandarine, mango, pește, cartofi, portocale, kaki, papaya, ananas, ridichi și morcovi.

La fiecare cinci ani Comisia de recomandari dietetice din SUA (Dietary Guidelines Advisory Committee) pregateste un raport care afecteaza pe gama larga comunitatea mondiala despre nutriatie si sanatate.

Aceste recomandari afecteaza in mod direct rapoartele privind mentiunile nutritionale, sustinerile pentru sanatate ale firmelor care produc alimente, recondarile si liniile directoare date de medici si dietologi, alimentatia din scoli si modul de publicitate al alimentelor. Recomandari Nutritionale 2015 si Colesterolul Liniile directoare din 2015 arata o schimbare foarte importanta fata de anii precedenti in legatura cu colesterolul, cum ar fi : ”Colesterolul : Anterior liniile directoare dietetice recomandau limitarea consumului de colesterol la mai putin de 300 mg/zi. In 2015 recomandarile dietetice (DGAC ) nu mai continua cu aceste recomandari deoarece dovezile disponibile arata ca nu exista o legatura intre consumul de colesterol prin alimentatie si nivelul colesterolului din sange. In conformitate cu concluziile raportului American Heart Association (AHA / ACC raport), colesterolul este un nutrient al carui consum marit nu este o problema.” (DGAC). Raport 2015, cap 1, pag. 17. Mai simplu spus consumul de colesterol nu este o problema pentru sanatate si nu afecteaza nivelul colesterolului din sange.

Aceasta este o schimbare revolutionara in raport cu recomandarile de acum 50 ani, care au afectat si schimbat complet obiceiurile noastre alimentare. Cu acest raport si in legatura cu noile instructiuni ale American Heart Association care elibereaza utilizarea de medicamente de la nivelul colesterolului, a cazut si ultimul bastion de recomandari dietetice si medicamente legate de colesterol. Colesterolul, ca un factor bun Colesterolul este produs in proportie de 85% de organismul insusi si este un compus de baza pentru existenta vietii. Absorbtia colesterolului din alimente este de numai 15% si nu afecteaza nivelurile sanguine.

Datorita implicarii colesterolului in numeroase functii ale organismului, nivelul lui in sange creste nu pentru ca absoarbe mai mult din alimente ci pentru ca este necesar sa repare defectiuni ale celulelor si tesuturilor. Organismul nostru creste productia endogena de colesterol pentru a ajuta la mecanismele de reparare. Fiecare dintre noi este diferit si are un nivel genetic determinat al nivelului colesterolului. Nu exista dovezi stiintifice care sa ne permita sa definim nivelul ”normal” al colesterolului. Valoarea normala a colesterolului este considerata intre 150-320 mg/dl. Daca o persoana are o valoare care de obicei este aproape de 220 ml/dl si acesta creste la un moment dat, atunci aceasta inseamna ca undeva in organism exista o problema si este necesar mai mult colesterol pentru a o repara.

Colesterolul nu este o problema ci un mijloc de a corecta defectiunea. Solutia ideala ar fi sa identificam inflamatia cronica si sa intervenim ajutind organismul sa finalizeze procesul. Din pacate aceasta vanatoare a colsterolului a condus in mare parte populatia sa evite alimente cu valoare nutritiva ridicata cum ar fi: oua, carne, fructe de mare, unt biologic si o crestere in paralel a consumului de zahar si alimete procesate care au dus la o epidemie de obezitate, diabet, boli de inima, cancer si boli autoimune des intilnite astazi. Ce este mai exact colesterolul ? Colesterolul este o molecula de grasime produsa in ficat si care este necesar pentru o multime de functii din organism. Este esential pentru creerea de componente cheie ale organismului cum ar fi membranele celulelor, functionarea sistemului nervos, un numar mare de hormoni cum ar fi hormonii de sex masculuin si feminin. De asemenea este folosit drept combustibil pentru muschiul cardiac. Este vorba de cel mai important component al corpului uman. Astfel 2/3 din colesterolul care circula in sange este produs de organsim si numai 1/3 se absoarbe din alimente. Cum devine colesterolul asociat ca factor de risc pentru vasele noastre ? 2 Colesterolul si Inflamatia Harvard Medical School, a declarat intr-o publicatie recenta ca modul de a trata colesterolul ca pe un sistem hidraulic, care duce la infundarea arterelor noastre nu mai este valabil. O multime de date arata ca nivelul crescut al colesterolului este asociat cu prezenta de inflamatii.

Inflamatia este un termen intilni foarte des dar care nu este foarte clara pentru multi dintre noi. Se asociaza cu multe proble de sanatate si mai ales cu bolile de inima. De fapt acesta este un lucru bun, o functionare normala. Inflamatia in organism este pregatirea penrtu a face fata unei amenintari (interne sau externe). O inflamatie in organismul nostru: – Determina constrictia vaselor de sange pentru a reduce pierderile in caz de sangerare. – Creste coagularea sangelui,din acelasi motiv; – Creste numarul de celule albe pentru a micsora dezvoltarea microbilor; – Celulele se multiplica pentru a repara defectiuni; – Creste nivelule de colesterol din sange pentru a face posibila multiplicarea si alimentarea mecanismelor de mai sus. Niveulul crescut al colesterolului nu inseamna ca ceva nu merge bine in legatura cu vasele noastre, nu este personajul negativ al procesului. Nivele foarte scazute ale colesterolului au fost asociate cu un pericol crescut de sangerare datorita vaselor rupte. Colesterolul este de fapt un indicator al probabilitatii riscului cardiovascular, NU CAUZA. Un indicator fiabil al inflamatiei cronice este PCR (proteina C reactiva). Este folosit ca un marker al inflamatiei vaselor de sange si a riscului bolilor de inima: – Cu PCR sub 1 mgr/lt, avem un risc mic pentru episoade cardiovasculare; – Cu PCR intre 1-3 mgr/lt, avem un nivel mediu; – Cu PCR mai mare de 3 mgr/lt, riscul este mare. Din cele de mai sus deducem ca nu exista colesterol bun si rau. Acesta este motivul pentru care unii cu valori ridicate ale colesterolului pot trai pana la adinci batrintei iar altii cu valori scazute pot avea probleme cardiologice serioase si o sanatate subreda. Problema principala este daca coexista inflamatie si daca organismul nostru este capabil sa o gestioneze repede si nedureros. Pe de alta parte daca organismul are nevoie de mai mult colesterol pentru a face fata si a gestiona o problema, nu este deloc util si benefic sa il reducem. Cum au rezultat limitele actuale ? In 2004 o comisie de specialisti din SUA (US National Cholesterol Education Program), recomanda tuturor celor care prezinta un risc crescut pentru boli cardiovasculare, sa reduca foarte mult nivelul colesterolului.

In 2006 la o revizuire publicata in Annals of Internal Medicine, s-a constatat ca nu exista suficiente date care sa sustina atingerea unui nivel scazut al colesterolului sau date care sa justifice stabilirea unei valori tinta. Daca scade mult nivelul Colesterolului meu ? Atunci este posibil sa se intimple lucruri neplacute in corpul nostru. Asa cum am mentionat mai sus, colesterolul este o molecula importanta pentru functionarea organismului. Suntem obisnuiti sa auzim lucruri rele despre acest lucru, adevarul este ca organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona. Prezenta colesterolului este o conditie de baza pentru viata. Membranele celulare ale tuturor organismelor vii de pe planeta au ca element de baza colesterolul. Nu ar exista viata daca nu exista colesterol. 3 Nivelul scazut al colesterolului este asociat cu : – Depresie. Colesterolul este necesar pentru producerea de serotinina. – Disfunctii sexuale. Colesterolul este necesar pentru producerea de testosteron si estrogen – Boli neurologice. Creierul contine ¼ din colesterolul din organismul nostru. – Nivel scazut al vitamine D. Organismul nostru produce vitamina D din colesterol.

Ce putem sa facem ? Trebuie sa scadem posibilitatea riscului inflamatiilor: greutate, dieta, lipsa miscare, stres si sa ne preocupam sa existe toate componentele necesare in organismul nostru astfel incit sa functioneze in cel mai bun mod posibil. Nu reusim SA FIM SANATOSI cu panica si daca perturbam mai mult echilibrul biochimic al organismului nostru. Suntem sanatosi atunci cind facem lucruri care creeaza si imbunatatesc starea sanatatii noastre. Concluzie: ma ajuta sa ma simt mai bine si sa fiu mai sanatos sau nu? Ceea ce avem nevoie nu sunt de fapt cateva date ci mai multa siguranta pentru ceea ce se intimpla in jurul nostru si acest lucru este valabil si in alte domenii ale vietii. SANATOSI SA FIM !!