Radio Simplu

Câte zile trebuie izolat un pacient cu Covid-19. Cercetătorii americani arată unde greșește România

Cercetătorii americani au răspunsul pentru numărul de zile în izolare pe care trebuie să le petreacă un pacient cu Covid-19. Dacă în România se stă în izolare timp de 14 zile, în SUA, legea carantinării și a izolării persoanelor infectate cu noul coronavirus este mult mai permisivă.

Și de ce această diferență? Fiindcă oamenii de știință americani, împreună cu specialiști din sistemul medical au ajuns la concluzia că este bine ca perioada de izolare să fie mai scurtă în cazul pacienților care fac forme uşoare ale bolii; la fel și pentru persoanele asimptomatice.

Astfel, pe baza studiilor efectuate, s-a stabilit că un pacient care prezintă forme uşoare sau moderate ale bolii poate ieşi din izolare după doar 10 zile. Și, în plus, nici nu are nevoie de o nouă testare!

Doar pacienții cu forme grave stau 20 de zile în izolare
Pe de altă parte, tot cercetătorii cred că simptomele Covid-19 şi nu testele reprezintă cel mai bun indicator pentru situaţia unui pacient. De exemplu, în America, un pacient care la un moment dat a avut febră trebuie să stea în izolare măcar 24 de ore după ce temperatura sa revine la normal.

Potrivit reglementărilor transmise de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), o persoană infectată cu noul coronavirus poate ieşi din izolare pentru a-şi relua viaţa normală imediat ce simptomele Covid-19 dispar.

Americanii sunt de părere că o lungă perioadă de izolare este necesară doar în cazul pacienților cu Covid-19 care fac forme grave ale bolii şi ajung să fie internaţi în spital. De obicei, aceşti bolnavi nu mai transmit virusul după 20 de zile şi ei pot ieşi din izolare.

Ba, mai mult, s-a constatat că 88% dintre cei care erau grav bolnavi nu mai prezentau risc contagios după doar 10 zile de izolare! După 20 de zile de izolare, rata celor care nu reprezentau niciun pericol a urcat la 95%.