Radio Simplu

Care sunt cele mai murdare obiecte din bucătăria ta. Iată de trebuie să știi despre ele

Un top al celor mai murdare obiecte domestice situează pe primul loc bureții de vase. Sunt mereu uzi și astfel adună miliarde de bacterii, care găsesc mediul perfect.

La fel de primitoare sunt suprafețele de pe tocătoarele de lemn ori suporturile pentru vase.

Nu contestă nimeni prezența bacteriilor! Trebuie să discutăm însă despre informațiile alarmante, care ar trebui luate mai cu înțelepciune. Microorganismele obișnuite de pe obiectele casnice, dintr-o locuință, stau în aer dar și pe membrii familiei. Comunică chimic cu organismul uman și chiar îl protejează.

Tot ce vedem în jur – informația vizuală – se transformă în propriul sistem nervos în impulsuri electrice. Așa o percepem. Percepem de asemenea informațiile chimice. Dar nu prin simțuri.

Creierul uman percepe tot timpul informatiie prin văz, prin auz, prin miros, prin simțuri. În aceeași măsură, sistemul imunitar uman percepe infomatii din mediu care sunt 100% din natură chimică. Oricât de ciudat ar părea, un burere de bucătărie emite semnale chimice pe care le percepe propriul sistem de apărare. Și este în interesul lui să le perceapă.

Sistemul imunitar analizează permanent informațiile oferite de bacteriile aflate în aer, pe sol, pe suprafețele dintr-o casă. Buretele de vase menține miliarde de bacterii. Cele normale, dintr-o familie. Sistemul imunitar le analizează permanent și astfel stă în alertă. Patrulează! Fenomen corect, fiziologic.

Un burete e mai bun decât mașina de spălat de vase, care sterilizează. Așadar, nu sterilizați obiectele folosite bucătărie. Și nici în baie.

Până la 5 ani, mucoasa intestinală se maturizează și tot până atunci copilul trebuie să ia contact cu peste 1.000 de specii bacteriene. Îl vor proteja toată viață.

În acest context, cei de acasă pot să mănânce din aceeași farfurie, să spele vase cu același burete de vase, să folosească aceleși tacâmuri nesterilizate. Există un meta-studiu care ne spune că nici suzeta nu trebuie sterilizată, ci doar spălată.