Radio Simplu

Calendar ortodox, duminică, 19 ianuarie. Sfântul important pomenit la final de weekend

Sărbătoare pentru creștini, duminică, pe 19 ianuarie. Este sărbătorit unul dintre marii Sfinți Părinți ai Pustiei, Macarie cel Mare.

Sfântul Macarie cel Mare (sau Macarie Egipteanul) este unul dintre marii Sfinți Părinți ai pustiei. Originar dintr-un sat egiptean numit Ptinapar, a fost contemporan cu Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, iar familia lui a fost plină de oameni creștini și foarte evlavioși.

A fost obligat de părinți să se însoare, însă Macarie a ales să fugă de astfel de responsabilități lumești. După moartea părinților, a preferat să trăiască o viață pustnicească, fiind testat la fiecare pas de către ispitele diavolului.

De-a lungul vieții Sfântul Macarie a realizat multe minuni în viața lui din pustie. Se spune că Macarie primise și puterea învierii morților, de la Însuși Hristos.

Multe sunt pildele despre viața lui Macarie și minunile săvârșite de acesta. Pe lângă pilde, există și o rugăciune puternică, închinată celui care are putere asupra morții însăși.

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Macarie. Și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereșți daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la ține cu credință. Slavă Celui ce ti-a dat ție putere, slavă Celui ce te-a încununat pe ține, slavă Celui ce lucrează prin ține tuturor tămăduiri.