Radio Simplu

Cafea – beneficii, utilizări. Învață să faci cafeaua perfectă

Te-ai gândit vreodată la cană ta zilnică de cafea că la un elixir de sănătate și nu doar că la o sursă de plăcere și energie? Probabil că nu o dată ți-a trecut prin cap să te lași de acest „viciu” care îți crește tensiunea arterială, favorizează apariția celulitei și, pe deasupra, îți mai și îngălbenește dinții, așa cum ni s-a spus.

Vești bune: cafeaua este un aliat pentru sănătatea ta.

1. Cafeaua previne diabetul de tip 2

Un studiu realizat de către un grup de cercetători din Canada arată că un consum moderat de cafea (adică o cană, maximum două pe zi) este absolut inofensiv în orice etapă a ciclului reproductiv, inclusiv sarcină sau alăptare.

Dar, evident, nu această este cea mai grozavă descoperire dintre toate.

În ultimele luni, prima pagină a ziarelor de medicină din întreagă lume a fost ținută de o știre senzațională: după ce au analizat datele a 126.000 de oameni, timp de 18 ani, cercetătorii de la Harvard au calculat că, în comparație cu cei care nu consumă cafea, bautorii de cafea sunt mult mai puțin expuși riscului de a se îmbolnăvi de diabet de tip 2.

2. Cafeaua scade riscul afecțiunilor cardiovasculare

Alte studii (unul făcut la Iowa Women’s Health, pe un eșantion de 27.000 de femei, pe o perioadă de 15 ani, altul făcut de Nestlé Research Center și al treilea publicat recent în Norvegia) arată cum, datorită consumului de cafea (decofeinizată sau nu), scade și riscul afecțiunilor cardiovasculare, în special la femei.

Mai exact, dacă bem trei căni pe zi, șansele de a ne îmbolnăvi de inimă scad cu 24%. Din păcate, beneficiile cafelei scad invers proporțional cu numărul de porții consumate zilnic, în ceea ce privește afecțiunile cardiovasculare.

3. Cafeaua protejează de boală Parkinson, cancer la colon, pietre la rinichi și ciroză hepatica

Se pare că, grație pasiunii noastre pentru cafea, suntem protejați de Parkinson în proporție de 80%, de ciroză hepatica 80%, de pietrele la rinichi 50% și de cancerul de colon în proporție de 25%.

4. Cafeaua calmeaza durerile de cap

De asemenea, exista dovezi ca o doza moderata de cafea poate scoate un pacient dintr-o criza acuta de astm, atunci cand nu are medicatia la indemana, calmeaza durerile de cap mai eficient decat pilulele obisnuite, imbunatateste performantele
atletice (stimuland musculatura sa produca contractii mai puternice), ajuta la mentinerea greutatii si previne apariția cariilor dentare.

5. Antioxidantii din cafea fac minuni

Exista studii care leaga anumite beneficii (protectia anti-Parkinson, performantele atletice, cresterea capacitatilor intelectuale) de continutul ridicat de cofeina, dar altele se datoreaza antioxidantilor din compozitie, care protejeaza celulele si au un efect antiinflamator puternic. De asemenea, cafeaua contine substante ce reduc concentratia de glucoza din sange, protejeaza celulele si au efect antiinflamator si antireumatic.

Cercetatorii incurajeaza consumatorii de cafea sa nu se simta vinovati pentru mica lor placere, dar nici sa nu exagereze. (dr. Tomas De Paulis, cercetator la Vanderbilt University’s Institute for Cofee Studies).

Ce sa faci cu cafeaua nebauta. Utilizari la care nu te-ai fi gandit
De cate ori s-a intamplat sa bei numai doua trei guri din cafea si sa pleci grabit la munca astfel ca ibricul a ramas pe jumatate plin? Nu ar trebui sa te simti vinovat pentru aceasta risipa, insa stiai ca in loc sa arunci aceasta bautura nefolosita ai putea-o folosi in bucatarie, in casa si in gradina?

Iata cateva utilizari ale cafelei neconsumate la care nu te-ai fi gandit.

In bucatarie
Cuburi de gheata
Cuburile de cafea inghetate sunt excelente pentru a te racori si nu dilueaza cafeaua din ceasca pe masura ce se topesc. Sau le-ai putea turna intr-un pahar cu lapte pentru o bautura extrem de gustoasa si racoroasa.

Adauga la terciul de ovaz
Subtiaza terciul de ovaz cu cafeaua nebauta si cu lapte. Adauga putina scortisoara si caise sau cirese uscate.

Cafea in loc de cacao
Inlocuieste cacaoa folosita in lichidele facute in casa cu cacao.

Fa negrese
Inlocuieste o cantitate din laptele folosit pentru prepararea negreselor cu cafea. Astfel vei obtine negrese cu cafea.

Asezoneaza ardeii chili
Putina cafea adauga savoare unui ardei iute.

Glazura cu cafea
In loc sa folosesti laptele pentru a subtia glazura, utilizeaza cafeua. Ii adauga putina culoare si savoare.

Casa si gradina
Hraneste-ti plantele
Poti folosi cu moderatie cafeaua pentru a uda plantele precum tomatele. Insa nu o folosi prea des intrucat chiar daca acestor plante le place solul acid, prea multa aciditate le dauneaza.

Te scapa de pete
Cafeaua este excelenta cand este vorba de inlaturarea petelor de pe haine, asa ca foloseste-o cu incredere. Inmoaie materialul patat in cafeaua care ti-a raman nebauta si o sa vezi efectul.

Curata gratarul
Acidul din cafea poate inlatura grasimea de pe gratar. Insa ai nevoie de foarte multa cafea intrucat trebuie sa lasi gratarul murdar la inmuiat pentru cateva ore.

Repara mobila zgariata
Lasa la fiert cafeaua nebauta dimineata pana cand se reduce la jumatate, apoi foloseste aceasta pasta pentru a acoperi toate zgaraieturile de pe o mobila inchisa la culoare. Indeparteaza excesul cu o carpa moale.

Utilizari uimitoare ale zatului de cafea
Cu totii iubim cafeaua si, in acelasi timp, nu ne face placere sa risipim nimic. Din fericire zatul de cafea este unul dintre lucrurile pe care poti sa il folosesti in foarte multe feluri.

Ingrasamant
Adauga zat de cafea in sol (o mixtura de 50/50) pentru a grabi cresterea plantelor.

Odorizant pentru cosul de gunoi

Pune o lingura sau doua de zat in cosul de gunoi, pentru a neutraliza mirosurile neplacute.

Indeparteaza gandacii
Pune zat de cafea in colturile camerei si vei tine departe gandacii, furniciile si alte insecte.

Improspateaza mirosul mainilor

Ai taiat vreodata ceapa ori usturoi si ti-au mirosit mainile toata ziua? Nu este un lucru placut. Freaca-te pe maini cu zatul de cafea, dupa care adauga si sapun si clateste-te. Mirosul va disparea ca prin minune.

Excelent pentru dus

Adauga zat de cafea (nu prea mult) la gelul de dus pentru un miros excelent, antioxidanti si o exfoliere delicata.

Deodorant pentru casa

Usuca zatul de cafea si pune-l in saculete de tifon ori chiar de hartie. Foloseste acesti saculeti si pune-i sub chiuveta, in frigider, in congelator si in alte locuri pentru a absorbi mirosurile neplacute.

Lasa artistul din tine sa iasa la suprafata

Zatul poate produce culori extraordinare cand vrei sa vopsesti textilele, hartia, ouale si multe altele. Ba chiar poti folosi zatul pentru a picta.

Cum sa faci cafeaua perfecta la ibric

Povestea cafelei pentru cei mai multi dintre noi pleaca de aici, de la coada ibricului, de la o cafea la ibric. Mie unul mi se pare grozav, pentru ca in fata ibricului este cel mai la indemana sa cunosti esenta cafelei, sa realizezi ca ai in fata un produs agricol preparat termic cu apa fierbinte. si daca, ori de cate ori te afli in fata aragazului preparand orice alt produs agricol (fie ca sunt legume, fructe, carne sau orice alta materie prima), iti pui intrebarea de unde vine, cat de bun sau cat de sanatos este, atunci sigur vei remarca ca si boaba de cafea merita exact acelasi interes. Interes pentru originea ei, modul de procesare si modul de preparare, astfel incat produsul final, care se va afla in ceasca ta, sa fie cel mai bun cu putinta. Mai mult, tot perspectiva de a gati o cafea face evident ca proportia potrivita de cafea si apa, timpul si temperatura sunt parametrii care vor influenta gustul cafelei pe care o vei bea.

Prin urmare hai sa incepem de la a bea o cafea la ibric mai buna. Pentru asta nu ai nevoie de investitii, de echipamente, de accesorii, de nimic. Nimic altceva in afara de o cafea buna si putina atentie la pasii necesari prepararii cafelei. Asa cum spun in fiecare articol, aceasta este doar metoda care imi place mie cel mai mult, o intersectie de reguli scrise si nescrise amestecate cu multe incercari si degustari.

Pregatire

Pentru ca e cafea la ibric, in primul rand ai nevoie de un ibric. Povestea ibricului este cat de complicata sau de simpla vrei tu. Ca majoritatea echipamentelor necesare pregatirii cafelei si ibricul poate varia de la unul de sub 10 lei pana la unele care costa cateva sute de lei. Diferentele sunt la nivel de constructie, material, forma, design etc. si au, desigur, influenta asupra calitatii cafelei. Totusi nu te lasa pacalit(a). Nu ai nevoie de cine stie ce ibric pentru a putea bea o cafea buna. Esenta este mereu aceeasi: o cafea buna proaspat prajita, de origine, rasnita cat mai proaspat si pregatita dupa reteta. in orice ibric o pregatesti sigur va fi in regula.

Pe urma poti aprofunda subiectul si poti investi intr-un ibric de calitate superioara care sa te ajute sa faci cea mai buna cafea la ibric din lume. Din lumea ta, nu uita asta. Mereu iti va spune altcineva ca exista o cafea mai buna si apoi alta mai buna. insa care este cea mai buna cafea, doar tu poti decide. Iar pentru a-ti pastra deschiderea catre noi experiente, ia in considerare ca doar pentru tine si doar in acel moment, este cea mai buna cafea.

Reteta

Pentru o cafea la ibric la 100 de ml de apa se folosesc in medie 9-10 g de cafea. Pentru ca vorbim de medii trebuie sa spun ca cea mai mica cantitate de cafea recomandata la orice cafea este de 6.5-7g. Cea mai mare e de 22g. Prea multa cafea poate duce la arome prea intense. Dar fiind o chestiune de gust, sugestia mea e sa incerci diferite concentratii din aceeasi cafea si sa vezi care iti place mai mult.

Preparare

1. in mod ideal, rasneste cafeaua chiar inainte de preparare. Povestea rasnirii o gasesti aici si pentru o cafea la ibric limitarea la o rasnita electrica cu discuri este esentiala, pentru ca una manuala va necesita un efort pe care eu unul nu am suflet sa-l recomand nimanui deoarece este necesar cel mai fin grad de rasnire. Motivul? Aceasta forma de preparare este singura care nu implica filtrarea zatului de lichidul final.

Daca cafeaua este rasnita mare, ea este deranjanta si atunci esti tentat(a) sa lasi zatul sa se aseze. Asta insa prelungeste timpul in care cafeaua sta in contact cu apa si apare supraextragerea. Plus ca se raceste. Daca cafeaua e aproape un praf, lichidul final capata un corp gros, cremos si se poate bea direct, asta fiind in esenta marele avantaj al cafelei la ibric.

Daca nu poti rasni cafeaua pe loc, alternativa e sa cumperi putin si des, cat pentru 2-3 zile. si neaparat sa faci una cat mai curand cand ajungi acasa cu cafeaua proaspata ca sa poti face diferenta intre prima, a doua si a treia zi. Asta te va ajuta cu argumente atunci cand vei decide sa cumperi o rasnita.

2. Pune apa rece in ibric, masoara cantitatea in mililitri, nu in cesti sau alte masuri ochiometrice. Macar la inceput pana vei sti exact cat are ceasca in care bei de obicei. Astfel vei pastra proportia corecta de cafea si vei putea apoi sa o “reglezi”.

3. Adaugă cafeaua şi se amestecă uşor până la uniformizare

5. Pune ibricul pe foc mediu, astfel încât, de când pui cafeaua până o torni în ceaşcă, să treacă cam 3 minute.