Radio Simplu

Breaking! De mâine aceste produse dispar de pe piață! 500.000 de români, afectați de interdicție

Țigările mentolate vor dispărea miercuri din România, ca urmare a măsurilor prevăzute de Directiva Europeană a Tutunului, transpusă şi în legislaţia din România prin Legea 201/ 2016.

Astfel, începând de miercuri, producătorii și comercianții nu vor mai avea voie să distribuie astfel de produse în România.

Legea nr. 201/ 2016 care transpune Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE) a intrat în vigoare la data de 10 decembrie 2016. Ea stabileşte normele care reglementează fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe.

Interdicţia asupra ţigărilor mentolate se aplică începând cu 20 mai 2020, întrucât acestea intră în categoria produselor cu o cotă de piaţă mai mare de 3%.

Țigări cu ”aromă caracteristică”
Ţigările mentolate intră în categoria produselor din tutun cu ”aromă caracteristică”.

”Aromă caracteristică – un miros sau un gust diferit de cel al tutunului care este perceptibil în mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinaţie de aditivi, incluzând neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, şi care este perceptibil înainte sau în timpul consumării produsului din tutun”, precizează legea.

Produsele din tutun încălzit şi ţigările electronice sunt reglementate prin aceeaşi Directivă Europeană a Tutunului ca şi ţigaretele, însă nu se supun aceluiași tip de restricții.

Potrivit companiei British American Tobacco, în România există 500.000 de fumători de țigări mentolate.