Radio Simplu

Boala care devastează România! Poate ucide un tânăr în doar 24 de ore

A apărut o nouă formă mai severă de gripă care poate ucide oamenii în doar 24 de ore. Medicii sunt în stare de alertă, mai ales că în acest sezon gripal s-au înregistratat zeci de morți din cauza virusului. Autoritățile sanitare au anunțat epidemie la nivelul întregii țări.

Virusul gripal a omorât o femeie, din Iași, în doar 24 de ore. Medicii spun că femeia nu avea nicio altă boală, însă virusul i-a afectat rapid plămânii. Se pare că organismul sănătos al femeii nu s-a putut lupta cu virusul gripal, iar organele i-au cedat pe rând.

Femeia, în vârsta de 40 de ani, mama a doi copii, a început să se simtă rău joi dimineață. După încercări nereușite de a îi scădea febra, copii au sunat la 112. Pacienta a fost transportată la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iași, unde i-au făcut investigații, iar ulterior au trimis-o la Spitalul de Boli Infecțioase, unde a fost internată direct la Terapie Intensivă. Vineri dimineață, femeia s-a stins din viață.

Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: „A fost un caz dramatic, fiind vorba de o pacientă de numai 40 de ani: complicații grave care nu au putut fi stăpânite în ATI, cu insuficiență respiratorie acută și edem pulmonar acut. S-a confirmat gripa de tip A.”

Epidemiologii nu cunosc cauzele acestor forme de gripă
Un băiat de 12 ani sportiv de performanță în București, a murit în 36 de ore tot din cauza unei forme agresive a virsului gripal, acum aproape o lună. Se pare că ambele victime nu erau vaccinate.

În plus, epidemiologii susțin că este vorba despre o formă agresivă a virusului gripal care poate ucide rapid.

Irina Teodorescu, epidemiolog: „Există și forme fulminante de gripă, cu deces în 24 de ore. Este relativ caracteristică tinerilor. Este rară, dar există. Nu se știe exact cauza, de ce neapărat tinerii, dar este o afectare masivă a plămânului cu pneumonie interstițială, insuficiență respiratorie extrem de severă.”

În cazul femeii, doctorii au cerut legiștilor analize atente, iar autoritățile sanitare din Iași au declanșat o anchetă epidemiologică în familia ei.

În România s-au înregistrat 35 de decese din cauza virusului, de la începutul sezonului de gripă și până acum. Autoritățile sanitare s-au văzut nevoite să declare epidemie.