Radio Simplu

Biotina – Vitamina frumuseţii pentru piele, păr şi unghii – întăreşte nervii şi previne depresiile

Biotina, cunoscută ca vitamina B7, B8 sau vitamina H, face parte din numeroasa familie a vitaminelor B şi ajută la metinerea sănătăţii pielii, prin producţia corespunzătoare de grăsime.

Biotina contribuie la îmbunătăţirea metabolizării glucozei, ameliorând diferitele tipuri de diabet.

Suplimentarea alimentaţiei cu biotină este necesară atunci când ne confruntăm cu:

Probleme legate de sănătatea pielii – piele uscată sau prea grasă

Nervozitate, irascibilitate

Căderea părului şi mătreaţă

Stări depresive, extenuare

Dureri musculare

Unele dintre cele mai dense surse de biotină în alimentaţie sunt ficatul, urmat de făina de soia şi gălbenuşul de ou.

Nucile, arahidele, sardinelele, migdalele, ciupercile, orezul brun, cerealele integrale, spanacul, crabii, şunca, morcovii, roşiile şi brânză de burduf, sunt, de asemenea, surse bune de biotină.

Biotina este esenţială pentru constituirea glucozei, depozitată în ficat şi în muşchi. Concentraţia prea scăzută a zahărului din sânge (hipoglicemia) afectează, în prezent, aproximativ o persoană din două.

Neuronii nu acceptă decât zahărul biologic din sânge, glucoza, ca unică hrană care le furnizează energia. Astfel, nivelul zahărului din sânge trebuie menţinut la o anumită valoare, cea recomandată fiind între 80 – 100 mg. de glucoză la 100 ml. sânge.

Spre exemplu, la 60 mg,. tindem să devenim nervoş, obosiţi, irascibili, la 30 – 40 mg.. fiind incapabili de a face faţă provocărilor de peste zi şi riscând o cădere nervoasă.

Biotina conţine sulf, asemenea părului, pielii şi unghiilor, care, de asemenea, conţin mult sulf. Astfel, vitamina B7 depune încărcătura de sulf la destinaţia potrivită.

Pe lângă controlul activ al metabolismului grăsimilor, biotina este prezentă în celulele pielii şi ale părului, influenţând şi conţinutul de grăsime al pielii.

Mai exact, pielea, inclusiv cea a capului, se acoperă cu prea multă grăsime, consecinţele fiind unele nefaste, printre care, căderea părului şi mătreaţa. Aici intervine sulful, care oferă protecţie pentru piele şi păr, prevenind sau combătând seboreea – o secreţie anormal de abundentă a glandelor sebacee.

Unghiile care se rup uşor îşi pot recăpăta sănătatea prin suplimentarea alimentaţiei cu biotină, potrivit cercetătorilor elveţieni, care au făcut un experiment: aceştia au administrat câte 25 mg. de biotină zilnic, timp de 9 luni, unui grup de 32 de persoane cu unghii friabile. Rezultatul: la toţi subiecţii, grosimea unghiilor a crescut cu un sfert.

În cazul femeilor, necesarul zilnic de biotină este de aproximativ 250 micrograme, iar în cazul bărbaţilor aproximativ 300 micrograme.

Regimul compus în exclusivitate din fructe este complet lipsit de biotină, ca de altfel, dietele bazate pe carne sau pe cartofi.

Mai mult, o dietă specială, bazată doar pe consumul albuşului crud, 3 zile consecutiv, duce la pierderea fulgerătoare a biotinei din intestin. Avidina, o substanţă prezentă în albusul de ou, cu rol de protecţie, compusă din proteine şi carbohidraţi, poate distruge o cantitate de biotină de 4 ori mai mare.

Urmările: nervozitate, probleme dermatologice, căderea părului, culoarea cenuşie a mucoasei bucale şi faringiene, extenuare, dureri musculare.