Radio Simplu

Beneficiile semințelor de dovleac

Consumat în stare crudă, la grătar sau la cuptor, dovleacul are beneficii incredibile pentru sănătate. V-ați întrebat vreodată însă ce virtuți incredibile au semințele de dovleac?

Somnifere naturale

În ultima perioadă adormiți greu sau vă treziți din oră în oră? Nu trebuie decât să începeți să consumați semințe de dovleac și această problemă va dispărea definitiv. Și asta datorită faptului că micuțele semințe de dovleac conțin triptofan, un aminoacid care se transformă în organism în serotonină și astfel veți dormi din ce în ce mai bine.

Reduc neplăcutele simptome ale menopauzei

La rândul său, uleiul din semințele de dovleac conține o cantitate uriașă de fitoestrogeni al căror rol este să reducă bufeurile, durerile de cap și tensiunea arterială, neplăcutele simptome cauzate de instalarea menopauzei.

Tot semințele de dovleac, fiind bogate în proteine, reușesc să echilibreze nivelul de zahăr din sânge. Asta înseamnă că veți putea slăbi și totodată veți ține diabetul departe.

Semințele de dovleac conțin foarte mult l-triptofan, o substanță care ajută organismul să aibă un somn bun, dar alungă și depresia. Triptofanul este convertit în serotonină și niacin, care dau o stare de bine.

Bogate în vitamina E

Nu în ultimul rând semințele de dovleac au rolul de a proteja pielea, datorită vitaminei E conținute și sunt o alternativă sănătoasă la gustările din timpul zilei. Mai mult de atât, reduc colesterolul rău, previn atacul cerebral și bolile de inimă.

Susţin imunitatea.Seminţele de dovleac sunt o sursă bogată de zinc, important pentru imunitate, creşterea şi diviziunea celulelor, somn, starea de spirit, simţuri precum gust şi miros, ochi şi sănătatea pielii, reglează insulină şi funcţia sexuală la bărbaţi.

Consumul regulat de semințe de dovleac ajută și la menținerea sănătății inimii. Acestea conțin foarte mult magneziu, care ajută la crearea de ATP (adenozin trifosfat, moleculele energetice ale corpului), sinteză ARN și ADN-ul, de pompare a inimii, formarea corectă a oaselor și dinților, relaxarea vaselor de sânge și o funcție intestinală bună.

Totodată, acest mineral scade tensiunea arterială și previne infarctul sau atacul cerebral.

Reglează insulina. Seminţele de dovleac pot ajuta la îmbunătăţirea reglării de insulină şi ajută la prevenirea complicaţiilor diabetice prin reducerea stresului oxidativ.

Creşte colesterolul bun. Uleiul din seminţele de dovleac este bogat în fitoestrogeni naturali, ceea ce duce la o creştere semnificativă a colesterolului bun “HDL” , împreună cu scăderi ale tensiunii arteriale, bufeuri, dureri de cap, dureri articulare şi alte simptome la femeile aflate la menopauză.

Semințele de dovleac trebuie consumate în stare crudă pentru a-și păstra beneficiile. Mare atenție atunci când le cumperi însă, mai ales dacă sunt la vrac. Ele trebuie să aibă un miros proaspăt, și nu de mucegai.

De preferat ar fi semințele de dovleac organice, deoarece nu sunt contaminate cu pesticide sau alte substanțe chimice. În cazul în care preferi să consumi semințele de dovleac prăjite, cel mai bine ar fi să le prepari chiar tu, pentru a putea controla temperatură la care sunt prăjite.

Semințele de dovleac crude pot fi prăjite la o căldură scăzută (nu mai mult de 75 de grade Celsius), condimentate cu sare naturală și lăsate în cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute.