Radio Simplu

Beneficiile măslinelor în dieta noastră

Măslinele au fost considerate din cele mai vechi timpuri un simbol al păcii, înţelepciunii, puterii, fertilităţii şi purităţii. Aceste alimente sunt folosite în aproape orice preparat mediteranean, fiind deosebit de gustoase şi sănătoase.

Măslinele pot avea diverse forme, dimensiuni, texturi şi arome, dar pe lângă toate astea, dețin foarte multe beneficii pentru organism. Dacă vei consuma măsline pe jumătate coapte, trebuie să știi că acestea au jumătate din numărul caloriilor unor măsline coapte.

Măslinele verzi sunt bogate în vitaminele E, D şi K, fibre, fier, acid oleic, potasiu, fosfor, zinc, calciu, betacaroten, polifenoli şi falvonoide cu proprietăţi anti-inflamatoare.

Hai să vedem acum care sunt proprietățile măslinelor

Ajută la menținerea sănătății inimii

În măsline se găsesc atât grăsimi mononesaturate cât şi polifenoli, care ajută la prevenirea oxidării colesterolului, protejând în același timp sistemul cardiovascular şi previn apariţia unor boli precum ateroscleroza, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Măslinele verzi previn formarea chiagurilor de sânge şi stimulează vasodilataţia, îmbunătățind funcţia cardiacă.

Sunt anticancerigene

Polifenolii, betacarotenul şi vitamina E, regăsite în măsline, au efect antioxidant și luptă cu radicalii liberi.

Măslinele verzi ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor degenerative şi cronice ce pot să apară din cauza îmbătrânirii premature.

Susțin buna funcționare a ficatului

Măslinele conțin fibre și astfel ajută la prevenirea şi tratarea constipaţiei, dar și a eliminării toxinelor din organism.

Tratează artrita

Măslinele conțin polifenol şi falvonoide, având proprietăţi anti-inflamatoare puternice și, astfel, previn inflamaţiile care pot duce la apariţia artritei.

Menţin sănătatea pielii

Antioxidanţii din măsline întrețin sănătatea pielii, prin combaterea efectelor negative cauzate de radicalii liberi asupra ţesuturilor.