Radio Simplu

Banca Transilvania a dat lovitura! E la un pas să cumpere o altă bancă importantă din România

Banca Transilvania este pe cale să dea o nouă lovitură uriaşă pe piaţă bancară din România: grupul clujean ar urma să achiziţioneze un alt jucător din Top 10 local.

Banca Transilvania este aproape să atingă pragul de 20% cotă de piaţă în sistemul bancar din România, după ce ar urma să achiziţioneze Garanti Bank, o bancă aflată în Top 10 dacă ne raportăm la active.

Grupul bancar din Cluj le-ar fi luat faţa celor de la OTP şi Intesa Sanpaolo Bank, care înaintaseră deja oferte concrete pentru Garanti Bank încă din ianuarie 2020, însă procedurile au fost sistate după declanşarea pandemiei.

Până acum, OTP Bank a participat la majoritatea procedurilor de acest tip din România, cumpărând Millennium Bank şi ratând achiziţia Banca Românească doar după răspunsul negativ venit din partea BNR. Intesa Sanpaolo Bank, pe de altă parte, este la a doua încercare recentă de a achiziţiona o bancă de pe piaţa locală, după ce încercat fără succes şi la Banca Românească.

Cât despre Banca Transilvania, se pare că a fost ajutată de introducerea stării de urgenţă în România, care a sistat negocierile pentru achiziţia Garanti Bank. După ridicarea restricţiilor, cei de la Banca Transilvania au reuşit să convingă acţionarii Garanti, în ciuda faptului că negocierile cu OTP şi Intesa erau deja declanşate încă din luna ianuarie, anunţă Economica.net.

Banca Transilvania a dorit să cumpere Garanti Bank şi în anul 2017, însă negocierile nu au dus atunci la un rezultat concret. De atunci, banca clujeană a ajuns lider în sistemul bancar din România, după ce a terminat procesele de achiziție la Volksbank și Bancpost, alte două nume de Top 10 din sistem.

Garanti Bank România este controlată de spaniolii de la Banco Bilbao Vizcaya Argentari (BBVA), care deține 49,85% din grupul turcesc Garanti BBVA, banca-mamă a omonimei din România. BBVA este cea mai mare bancă din Țara Bascilor și una dintre cele mai mari din Spania. Garanti Bank România ocupa, la finele anului 2019, locul 10 în topul băncilor din România, cu active de 10,8 miliarde de lei și o cotă de piață de 2,19%. Banca este specilizată în zona de retail, fiind un dintre cele mai importante prezențe pe segmentul cardurilor de credit și pe cel al cardurilor de cumpărături. Garanti este unul dintre pionierii cardurilor pentru cumpărături în rate, cu avantaje pentru clienți. Creditele de consum sunt de asemenea un element important pentru afacerile Garanti, având și o divizie specială dedicată acestui tip de împrumuturi.