Radio Simplu

Avertismentul celui mai cunoscut seismolog roman, dupa cutremurul de la Galati, din noaptea de vineri spre sambata! Georghe Marmureanu: „Va avea loc un mare cutemur…”

Reputatul seismolog Gheorghe Marmureanu a analizat cutremurul care a avut loc in noaptea de 24 spre 25 aprilie pe teritoriul Romaniei. Marmureanu ne spune ce va urma, dar totodata si avertizeaza populatia: cand anume va avea loc un mare cutremur si cum vom fi afectati de acest seism.

Un seism de 5 grade pe Richter a avut loc in noaptea de 24 spre 25 prilie, in judetul Galati, la ora 1 si 4 minute, la o adancime de 23 de kilometri. Seismul s-a simtit atat in Romania, dar si in tarile vecine, Bulgaria si Ucraina.

Gheorghe Marmureanu: „Nu avem motive sa ne temem de cutremur, au mai fost in trecut cu epicentrul in Galati. Marele cutremur va fi mai tarziu, in 2024 va avea loc un puternic seism, cel mai probabil”, sustine seismologul.

„Cutremurele mari in Romania au avut loc la circa 100, 101 sau la 199 de ani”, a mai spus Marmureanu la Antena Stars.

Reguli de comportare in timpul producerii unui cutremur:

1. Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batranii si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur.

2. Preveniti tendintele de a parasi camera sau locuinta, deoarece faza seismica initiala are o durata redusa, astfel incat tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, in aglomeratie si panica, conducand la accidente grave, nedorite.

ATENTIE! Scarile sunt elemente de constructii foarte sensibile la deplasarile diferentiate ale etajelor si, chiar daca ar rezista, deplasarea persoanelor pe scari sub efectul oscilatiei seismice este extrem de periculoasa. Chiar daca iesirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinta parter ar fi in principiu posibila si fezabila in scurt timp, in special pentru persoane tinere, afara sunt multe alte riscuri: cosuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

3. Ramaneti in incapere sau locuinta, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta, protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, sub un birou sau masa care sunt suficient de rezistente spre a va feri de caderea unor obiecte, mobile suprapuse, lampi, tencuieli ornamentale etc. In lipsa unor astfel de posibilitati va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos iar cu palmele impreunate va veti proteja capul, ceafa, iar cu antebratele pe lateral capul. Aceasta recomandare implica o cunoastere prealabila a acelor elemente de constructie rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

4. Daca este posibil, inchideti sursele de foc cat puteti mai repede iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.

5. Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, evitati aglomeratia, imbulzeala, iar daca este posibil deschideti usa locuintei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice.

6. Nu alergati in strada.

7. Daca va aflati in afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi in strada.

8. Acordati prim ajutor persoanelor ranite.”