Super tare! Asa ceva, rar mai vezi! Sportivi de performanta ar fi invidiosi la vederea acestui clip, mai ales ca este vorba de un animal.
Un caine isi demonstreaza calitatile extraordinare intr-un filmulet in care sare coarda, difuzat pe YouTube.
Geronimo este un caine iesit din comun. Este atat de atletic incat se vede ca are sportul in sange.
Face lucruri pe care multi oameni nici nu s-ar gandi ca ar putea sa reuseasca vreodata.
El a invatat sa sara coarda si, dupa cum se vede in clipul de pe YouTube, face acest lucru foarte bine.
De ce are cainele tau nevoie de dresaj?
Putini oameni stiu ca lipsa dresajului propriului caine este ca un abuz asupra lui. Putin exagerat, dar o sa va argumentez imediat. Dresarea unui caine este mai avantajoasa pentru el, si pentru relatia ta. cu el, decat pentru tine.
Un caine bine dresat este mai sanatos si mai fericit, ducand o viata mai buna decat unul care nu a beneficiat de acest lucru.
De asemenea inseamna si mai multa distractie pentru tine putand face mai multe lucruri interesante, traind mai multe experiente si avand o relatie plina si bogata cu acesta.
Cainele se va bucura si de mai multa libertate, cat timp este sub controlul vocii tale poti sa-l lasi fara lesa mai mult timp (acolo unde este legal, bineinteles)
Primele notiuni de predresaj trebuie insusite de la o varsta cat mai frageda. Predresajul poate incepe la varsta de chiar 2 luni cu invatarea primelor notiuni de baza: obtinerea atentiei, dezvoltarea instinctului de vanatoare, chemare, comenzi de baza – sezi, culcat, asteptare.
Tine minte ca inainte de a incepe sedintele, cainele trebuie sa fie deja obisnuit si familiarizat cu tine. Daca abia l-ai adoptat ar fi bine sa-i acorzi putin timp inainte de a incepe antrenamentele.
In caz contrar, nu va mai fi la fel de atent si receptiv.
Cand te-ai hotarat sa incepi antrenamentele, nu uita sa iei cu tine cateva gustari pe care sa i le dai ca recompensa. Inainte de antrenament, lasa-l sa-i fie putin foame.
In acest fel va invata mult mai rapid comanda. Sedintele de antrenament ar fi bine sa aiba loc in locatii diferite: in casa, in parc, pe strada etc. ca sa invete sa raspunda, oriunde s-ar afla.
Asadar sa incepem cu aceste comenzi de baza, si anume cu prima comanda, cea de sezut.
Primii pasi
Aseaza-te in fata cainelui, pentru ca acesta sa-si concentreze toata atentia asupra ta. Ia o recompensa si tine-o in fata nasului sau, dar fii atent insa, sa nu ti-o ia din mana prea repede. Cu o voce calma spune-i incet numele, apoi da-i comanda „sezi”.
In acelasi timp misca incet mana in care ai recompensa in asa fel incat sa ajunga deasupra capului.
Daca animalul nu se aseaza, cu cealalta mana apasa-l incet pe partea dinspre coada, pentru a-i arata ce are de facut. Continua sa tii recompensa langa nasul acestuia.
Daca o ridici prea sus, catelul va sari pentru a ajunge la ea. Imediat ce cainele s-a asezat jos, lauda-l si da-i recompensa.
De fiecare data cand se aseaza continua sa-i dai o recompensa. Dupa ce ii dai recompensele il poti mangaia si rasfata, deoarece in caz contrar este posibil sa se ridice din pozitie.
Repeta zilnic, timp de 5-10 minute. Continua sa ii dai recompense pana cand va invata sa asculte comanda, de fiecare data cand i-o spui.
Cand esti sigur ca a invatat sa raspunda comenzii, da-i recompense doar ocazional.
Pentru comanda culcat, se procedeaza asemanator, incepand din pozitia sezut, deoarece va fi mai usor sa incepi antrenamentul de acolo.
Tine recompensa in fata cainelui, aproape de nas, si spune-i comanda „culcat”. Misca gustarea, incet, in jos pana ajungi la podea, apoi trage-o spre tine formand un „L”.
Catelul iti va urma mana, pentru a lua gustarea asezandu-se in pozitia „culcat”. In cazul in care cainele nu se apleaca, apasa-l usor pe spate, in zona gatului.
Procedati la fel si pentru asteptare. Din pozitia culcat puneti la intervale mici de 2-3 secunde bucati mici din mancarea preferata a cainelui intre labe pe pamant, spunandu-i “asteapta” si pacalindu-l cateodata ducand mana goala spre locul indicat.
Fiecare moment de joaca pe care il petreci cu cainele tau, poate consitui si un moment de invatatura. Sa va folositi de dorinta lui de cunoastere asa incat sa formati reflexe care va vor avantaja mai tarziu.