Radio Simplu

Au găsit soluția la coronavirus. Reguli incredibile pentru populație și jurnaliști

Coronavirusul a devenit un cuvânt care bagă spaima în omenire în aceste zile, dar există un guvern care a găsit soluția. Soluția a fost găsită de un dictator dat dispărut la finalul anului trecut, dar care pare că s-a întors în arena publică gata de luptă.

Guvernul din Turkmenistan a interzis utilizarea cuvântului „coronavirus” pentru a bloca orice informaţie legată de pandemie. Potrivit organizaţiei Reporters sans frontières (RSF), în acest fel, conducerea statului îşi pune în pericol cetăţenii.

Trusturile media controlate de stat nu mai au voie să folosească cuvântul şi chiar a fost retras din broşurile medicale distribuite în şcoli, spitale sau locuri de muncă, potrivit Turkmenistan Chronicle, una dintre puţinele surse de ştiri independente din această ţară, site-ul jurnaliştilor fiind blocat.

În această ţară vecină cu Iranul, oamenii care poartă măşti sau care vorbesc despre noul virus pe stradă, în staţii de autobuz sau în faţa magazinelor pot fi arestaţi de poliţişti încivil, conform jurnaliştilor din capitala Ashgabat, care au precizat pentru Radio Azatlyk, serviciul Radio Europa Liberă.

Se cere intervenția comunității internaționale

„Autorităţile au demonstrat încă o dată, prin adoptarea acestor măsuri, intenţia de a ascunde orice fel de informaţie despre coronavirus„, a spus Jeanne Cavelier, director al Biroului ONG-ului pentru Europa de Est şi Asia Centrală.

„Această negare a informaţiei nu doar pune în pericol cetăţenii turkmeni, dar consolidează şi autoritarismul impus de preşedintele Gurbanguly Berdymukhammedov (foto). Îndemnăm comunitatea internaţională să reacţioneze şi să-l condamne pentru încălcarea sistematică a drepturilor omului”. Cetăţenii turkmeni au acces la o singură sursă de informaţie despre epidemia de coronavirus în timp ce, potrivit autorităţilor, niciun caz nu a fost depistat până acum în Turkmenistan. Preşedintele, cunoscut drept „Tatăl Protector”, a ordonat pe 13 martie ca locurile publice să fie afumate cu o plantă tradiţională numită „harmala” ca măsură de protecţie.

Și-a uitat cetățeni pe aeroportul din Moscova

La Moscova, la numărul de urgenţă al ambasadei statului Turkmenistan pentru cetăţenii rămaşi în Rusia din cauza crizei Covid-19, nu li se răspunde jurnaliştilor care pun întrebări despre asistenţa oferită celor care vor să se întoarcă în ţară.

Radio Azatlyk a transmis acest lucru de la închiderea Ambasadei din 17 martie. De atunci, mulţi cetăţeni turkmeni aşteaptă în zadar pe aeroportul Domodedovo din Moscova un zbor pentru că nu au unde să stea.

Turkmenistan este una dintre cele mai închise ţări din lume, potrivit raportului RSF privind libertatea presei pe 2019. Guvernul controlează toată presa locală şi continuă să cenzureze orice informaţie clandestină din exil. Puţinii utilizatori de internet pot doar accesa o versiune mult cenzurată a acestuia, în special în cafenele unde trebuie mai întâi să se identifice.

Gurbangulî Berdîmuhamedov conduce fosta republică sovietică din anul 2007, iar în ultimii 13 ani și-a impus o dictatură personală. La finalul anului trecut s-a speculat faptul că el ar fi murit, după ce mai bine de o lună nu a mai apărut în public. El apare foarte des la televizor unde cântă și recită din propriile poezii.