Radio Simplu

Atenţionare ANM! România, sub asediul frigului şi vijeliilor! Când revine vremea la normal

Meteorologii ANM avertizează că următoarele zile vor fi foarte grele în aproape întreaga ţară, cu temperaturi extrem de scăzute, ploi, ninsori şi chiar polei, ceea ce le va pune mari probleme şoferilor.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) atrage atenţia că următoarele zile vor aduce o vreme deosebit de rece în România, cu ploi, lapoviţă şi ninsoare în toată ţara şi posibilitatea apariţiei poleiului.

Pentru ziua de sâmbătă, meteorologii ANM spun că vremea va fi închisă şi rece în sud, est şi parţial în centrul ţării. Se vor semnala precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie, local în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și izolat în rest. La munte, precipitaţiile se pot transforma în lapoviţă şi ninsoare. În restul ţării, cerul va fi variabil, iar temperaturile vor fi apropiate de media perioadei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în Banat, Dobrogea, nordul Moldovei, dar în special pe crestele montane, unde la rafală se vor atinge viteze de până la 75 km/h, potrivit romaniatv.net.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 1 grad în nordul Moldovei și 13 grade în zona deluroasă din Banat și Crișana, in timp ce minimele termice vor fi cuprinse între minus 2 și 8 grade Celsius. Izolat, spre sfârșitul intervalului, se poate forma şi ceaţă.

Duminică, vremea va începe să se încălzească uşor. Cerul va fi variabil în regiunile intracarpatice și mai mult noros în restul ţării. Trecător va ploua slab sau va burnița local în Oltenia, Muntenia și izolat în Dobrogea și Moldova. În zonele înalte de munte, mai sunt posibile lapoviţă şi ninsoare, însă doar trecător. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în sudul Banatului, în special la munte, la altitudini mari, unde la rafală se vor atinge viteze de 80 km/h.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 grad în nordul Moldovei și 15 grade în Banat și Crișana, în timp ce minimele termice vor fi cuprinse, în general, între minus 2 și 9 grade Celsius. Dimineața și noaptea, izolat, se va forma ceață.

Cât despre ziua de luni, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar cerul va fi variabil. În restul ţării, temperaturile vor fi în media celor normale, iar cerul va fi mai mult noros şi local se vor înregistra ploi. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe parcursul zilei în zona de sud a țării.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 și 14 grade, iar minimele termice între 0 și 8 grade Celsius. Izolat vor fi condiții de ceață.