Radio Simplu

Atenție maximă! Cum vă puteți infecta cel mai ușor cu coronavirus fără ca măcar să vă dați seama. Zeci de medici s-au îmbolnăvit în acest mod

Studiile arată că telefonul mobil are de zece ori mai mulți microbi decât un capac de toaletă. Acesta este purtător de bacterii și viruși cu care ne putem contamina foarte ușor. Un exemplu elocvent îl reprezintă cazul unui tânăr din Uganda, care s-a infectat cu Ebola după ce a furta telefonul unei persoane deja infectate.
Se pare că în cazul coronavirusului situația este și mai dramatică. Chiar dacă ne protejăm cu mănuși, mulți avem tendința să atingem telefonul fără să le dăm jos și astfel îl contaminăm. Apoi îl folosim din nou și ne infectăm.

COVID-19 este extrem de contagios. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a atras atenția că foarte mulți medici au ajuns purtători ai cumplitului virus în acest mod. Au folosit telefonul, din reflex, fără să se dezechipeze corect mai întâi. S-au infectat și au dus mai departe virusul și acasă.

„Trebuie să fiți atenți la lucrurile pe care le atingeți de obicei. Un obiect pe care îl atingem des este telefonul mobil. Trebuie să vă asigurați că vă curățați suprafețele telefonului. De multe ori avem impresia că facem asta des, dar e foarte important să faceți și practic acest lucru, pentru a vă proteja”, a spus și medicul Kenneth Mak pentru CNN.

Cum dezinfectăm corect telefonul mobil?
În niciun caz cu spirt! Este și foarte slab și poate strica aparatul cu totul. Se pare că o soluție foarte bună pentru curățarea telefonului este un alcool izopropilic care ar avea o concentraţie de 70%. Specialiștii spun că ar distruge virusul. De asemenea mai pot fi utilizate și şerveţelele dezinfectante, dar nu cu același succes. Se pare că cea mai bună curățare s-ar face cu ajutorul unei lămpi UV, care distruge germenii în proporție de 99,99%.

Oricum ar fi o dezinfectare a telefonului trebuie făcută cât mai des în aceste zile. Dacă nu aveți cele menționate mai sus, puteți folosi o lavetă umezită puțin în apă distilată. Alte produse de curățare ar putea distruge ecranul mobilului. De asemenea, dacă aveți prea mult praf sau scame în porturile și crăpăturile telefonului puteți folosi o bucată de bandă adezivă tăiată în bucăți mici și rulată, să intre în orice spațiu și să atragă praful și alte firmituri, conform VoxBiz.ro.

Sursa photo: Inquam Photos