Radio Simplu

Așa se distrează grecii la nuntă!

Este adevărat că românii știu să se distreze cel mai bine la nunți, dar nici pe greci nu putem să-i omitem! Pentru tineri au făcut spectacol la o nuntă, dansând pe melodia lui Zorba Grecul. Mișcările acestora rapide și sincronizate au făcut deliciul tuturor invitaților!

Din fericire, tinerii încă știu să păstreze tradițiile și să se folosească de melodiile tradiționale în cazul celor mai fericite evenimente din viața lor. Acesta a fost și cazul celor patru bărbați care au strâns aproape 3 milioane de vizualizări pe YouTube.

Într-o țară în care dansurile tradiționale sunt la fel de vii în ziua de azi precum erau în vremurile antice, Grecia numără peste 4000 de astfel de dansuri răspândite prin toate regiunile țării. Unele dintre acestea sunt cunoscute și în afara granițelor Greciei și au ajuns să se folosească în mai multe colțuri ale lumii datorită vastei diaspore grecești.

Dansurile tradiționale au, de obicei, funcția socială de a aduce comunitatea mai aproape și sunt cel mai întânite la nunți, botezuri, festivaluri sau sărbători. Unul dintre astfel de dansuri este dansul lui Zorba pe care îl știm din filmul Zorba Grecul din 1964. Piesa muzicală a fost compusă de compozitorul grec Mikis Theodorakis și a devenit cunoscută în întreaga lume, fiind cântată și dansată în tavernele grecești, dar nu numai.

Încă de la apariția filmului, piesa lui Zorba a fost înregistrată și cântată de mai mulți artiști separați, iar dansul său este recunoscut și reprodus în lumea întreagă, inclusiv în România.

Așadar, dansul lui Zorba, numindu-se, de fapt, Sirtaki este cel mai cunoscut dans din toată lumea, deși a apărut acum cincizeci de ani, atunci când compozitorul eminent Mikis Theodorakis l-a inventat pentru fimul Zorba Grecul. Este dansat într-o linie sau un cerc, mâinile sunt așezate pe umerii vecinilor, iar pașii au tempo de 4/4 sau de 2/4.

Nici nu este de mirare că tinerii greci care au dansat pe melodia lui Zorba au strâns aproape trei milioane de vizualizări pe Youtube. Bucuria și energia acestora poate fi transmisă peste ecranul calculatorului. Tradițiile sunt importante pentru multe culturi, iar, în gazul grecilor care au o istorie atâtd e veche și de vastă, poate să fie ciudat că cel mai cunoscut dans este unul dintre cele mai recente.

Alte dansuri specifice Greciei sunt Hasapiko, un dans cu rădăcini din vremea Constantinopolului care a originat în Evul Mediu ca un dans de luptă, Kalamatianos, cunoscut în Grecia și în Cipru, Pentozali, un dans originar din Creta, foarte rapid, Tsamiko, un dans care era dansat doar de bărbați în trecut, Ikariotikos, dansul specific insulelor din Marea Egee și Zeibekiko, unul dintre dansurile care nu are pași specifici și nu se dansează în grup, dezvoltându-se într-o improvizație de pași între doi bărbați.