Radio Simplu

Artistul stradal poate cânta și cu voce de femeie

Luc Arbogast s-a născut în la Rochelle, Franța, pe data de 2 noiembrie 1975 și este un muzician francez, cântăreț vocalist și instrumental, dar și compozitor. Acesta s-a specializat în instrumentele vechi și a participat la emisiunea televizată Vocea Franței.

După emisiune, acesta a semnat un constract cu Mercury Records.

Tatăl lui Luc Arbogast a fost un militar care origina din Strasbourg, iar mama sa era o asistentă de origine germană. Acesta a crescut în Égaux de Landrais, în regiunea Aigrefeuille-d’Aunis, la sud-est de le La Rochelle.

În 1985, atunci când avea doar zece ani, familia lui s-a mutat în Alsace, în Munster Valley. Acesta a făcut școala comunală Metzeral, iar apoi a fost elevul colegiului Frédéric Hartmann in Munster.

A devenit proeficient în dialectul alsacian. De asemenea, a început să cânte la chitară și, încă de la o vârstă fragedă, a participat la multe evenimente muzicale, în special în spectacolul Transhumance care a spus povestea lui Val Saint-Gregoire.

Și-a continuat studiile Lycée Frédéric Kirschleger în Munster și a învățat cum să facă pantofi. Urmărind muzica tradițională, Luc Arbogast a învățat singur să cânte și a încercat zona cântecelor medievale acompaniate de instrumente tradiționale, în special de Irish bouzouki, lute și clopoței.

Repertoriul său este inspirat de muzica lui Cantigas de Santa Maria, cântece din poemele lirice ale germanului Walther von der Vogelweide, lucrări mistice germane ale lui Hildegard din Bingen, dar și din opera compozitorului francez Guillaume de Machaut.

Începând în 1996, acesta a lucrat ca și artist stradal, alegând locațiile din apropierea catedralelor și piețelor și a participat la multe festivaluri dedicate muzicii tradiționale medievale din toată Franța. Acesta a început, în 2003, să scoată pe piață albume în ediție limitată ca like Fjall d’yr Vinur (2003), Domus (2004), Hortus Dei (2007) și Aux Portes de Sananda (2009).

Totuși, în 2011, acesta s-a hotărât să își ducă cariera muzicală pe culmi mai înalte. În 2012 a lansat albumul Canticum in Terra și a invitat și alți artiști să îl acompanieze.

În 2013, acesta a participat la sezonul 2 al emisiunii tip reality tv The Voice. La prima sa audiție, unde a cântat o compoziție proprie în stilul medieval caracteristic, acesta a făcut toți cei patru membri ai juriului să își întoarcă scaunele pentru el.

Acesta a ajuns în etapele următoare, dar a fost eliminat de public, la un moment dat. Totuși, asta nu presupune nici pe departe că oamenii nu i-au apreciat stilul diferit și vocea care este, de multe ori, asociată unei voci de înger.

Modul în care acesta poate cânta și într-o tonalitate mai înaltă a fost ceea ce a atras atenția în toți acești ani, în special pentru că vocea subțire este în total constrast cu atitudinea sa masculină, cu barba și cu hainele sale de inspirație medievală.

Milioane de oameni l-au privit pe canalele de Youtube, dar și pe stradă, acolo unde s-a obișnuit să cânte în fața unui public mai mare și unde a primit răspunsuri pozitive de la trecători în ceea ce privește stilul său muzical unic.