Radio Simplu

Arafat, despre ce să ne așteptăm după 15 mai: Va fi obligatoriu!

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a vorbit într-un interviu la un post de radio despre ce ne așteaptă după 15 mai, măsurile ce vor fi impuse, dar și obligativitățile. Acesta a răspuns și întrebării legate de obligativitatea purtării măștii și mănușilor de protecție în spațiile închise.

„Cel mai important lucru la care mă aştept personal este respectarea cu strictețe a regulilor de socializare, regulilor de transport, de lucru, pentru că astea sunt unicele mijloace prin care noi putem să prevenim o creștere a numărului cazurilor care să ne impune luarea altor măsuri. Aici de noi depinde. În momentul în care unele măsuri se relaxează responsabilitatea se transferă şi către cetăţean în măsură mai mare, ceea ce înseamnă că cetăţeanul va trebui să fie foarte conştient, să nu asculte toate, scuzaţi-mă, bazaconiile care se publică, că virusul e o invenție, că virusul nu are impactul care noi spunem de el. Dacă România a trecut mai uşor prin situația asta comparativ cu alte ţări şi cred că cine avea televizor acasă a văzut foarte bine ce s-a întâmplat în alte ţări chiar foarte bine avansate şi cu sisteme sanitare foarte bine puse la punct, atunci va trebui să înteleaga că singura metodă să prevină să ajungem la astfel de fază este comportamentul nostru per ansamblu şi respectarea regulilor”, a declarat Raed Arafat la Radio România Actualități.

Dacă măștile vor fi obligatorii după 15 mai, mănușile nu. Raed Arafat spune că, personal, este de părere că acestea nu ajută cu nimic pentru că oricum trebuie să ne spălăm pe mâini, mănușa putând în continuare transmite virusul.

„Da, şi în transportul public. Nu, mănuşile, eu personal pot să vă spun că nu schimbă nimic mănușile, pentru că tot trebuie să te speli pe mâini. Mănuşa tot poate să transmită. Deci faptul că ai pus mănușa pe mână şi ai atins o suprafaţă înseamnă că trebuie să dezinfectezi mănuşa sau să te speli pe mănuşă. Deci nu merge. În mod normal, mâna aşa cum este, dacă atingi ceva trebuie să te dezinfectezi sau să te speli cu apă și săpun 20 de secunde, cel puţin”, a mai spus Arafat.