Radio Simplu

Anunțul ANAF pentru români! Următoarele datorii au fost șterse. Pe cine a iertat Fiscul

ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) a anulat în primele săptămâni ale anului mai multe datorii. Aceastea se aflau în evidențele instituţiei la 31 decembrie 2019 iar eliminarea acestora a ținut cont de un criteriu foarte important.

Criteriul după care a fost luată decizia
Potrivit art. 266 din Codul Fiscal „creanţele fiscale restante adminstrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 de lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanţelor fiscale datorate şi neachitate debitori”.

Cheltuielile sunt mai mari decât sumele care ar trebui recuperate
Mai precis, datoriile românilor către ANAF aflate în evidenţa instituţiei la finalul anului 2019 mai mici decât suma de 40 de lei au fost anulate. Cu toate acestea există şi o excepţie, legea precizează faptul că în cazul datoriilor fiscale la nivel local, agenţiile teritoriale pot stabili un alt plafon, dar care nu trebuie să depăşească suma de 40 de lei, potrivit romaniatv.net

Decizia a fost luată de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală deoarece cheltuielile de executare în cazul acestor situații sunt mai mari decât sumele pe care aceștia ar trebui să le recupereze.