Radio Simplu

Anunț major pentru toți românii. E obligatoriu de azi, 23 noiembrie. Decizie drastică

Vești proaste pentru toți românii. Începând de astăzi, devine obligatoriu. Ce trebuie să facă cei care vor să călătorească în următoarea perioadă? Ministerul Afacerilor Externe a făcut anunțul.

Românii care vor să călătorească în Spania vor fi nevoiti să dețină un test PCR negativ, efectuat cu 72 de ore înaintea intrării în țară, informează MAE. Regula devine obligatorie începând de luni.

Mai exact, Ministerul Afacerilor Externe precizează că persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat vor fi obligate, începând cu data de 23 noiembrie, ca la intrarea pe teritoriul Spaniei să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru noul coronavirus.

România nu este singura vizată de noua măsură. Se pre că autoritățile spaniole vor aplică măsura tuturor celor care vin din statele aflate în zona roșie, în care incidența cazurilor de coronavirus depășește 150 de infectari la sută de mii de locuitori.

”Astfel, începând cu data de 23 noiembrie 2020, va fi introdusă obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Regatului Spaniei de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat. Testul trebuie să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol”, menționeză sursa citată.

Testul poate fi în format digital sau pe hârtie
În ceea ce privește formatul testului PCR, potrivit MAE, Autorităţile spaniole le pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă sau engleză, să cuprindă numele şi prenumele călătorului, datele documentului de identitate naţională sau ale paşaportului cu care se va legitima, data realizării testului, datele unităţii medicale care a realizat testul şi rezultatul negativ al testului.

„Totodată, MAE reaminteşte că toate persoanele care călătoresc spre Regatul Spaniei trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicaţiei Spain Travel Health (SpTH) sau al paginii de internet www.spth.gob.es.

Ulterior completării formularului, va fi generat un cod unic QR de sănătate care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul de destinaţie/punctele de control ale frontierei. Având în vedere noile condiţii, formularul va include o rubrică suplimentară privind rezultatul testului PCR pentru COVID-19”, mai transmite MAE.

Decizia drastică a fost luată în contextul în care Spania a ieșit de pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar cei care ajung din Spania în România nu mai trebuie să stea în carantină.