Radio Simplu

Anunț înfiorător al specialiștilor italieni. Virusul supraviețuiește unde nu ne așteptăm

Cercetătorii italieni au făcut un anunț de speriat. Ei au descoperit cât de mult trăiește SARS-Cov-2 în țesutul măștilor de protecție. Un motiv în plus să le purtăm cu atenție și, mai ales, să nu le refolosim ( pe cele reutilizabile) dacă nu au fost spălate și igienizate în prealabil.

”În țesutul măștii de protecție, au fost detectate particule virale infectate până la 24 de ore după contaminare, în timp ce în stratul interior al măștilor chirurgicale, până la 4 zile mai târziu” – arată un studiu al Institutului Superior al Sănătății din Italia. De asemenea, virusului care provoacă COVID – 19 rezistă mai bine la temperaturi scăzute și în medii umede. De aceea, cercetătorii italieni au transmis cum ar trebuie folosite, corect, măștile reutilizabile.

”Măștile lavabile trebuie folosite o singură dată și apoi puse imediat în mașina de spălat, fără a le așeza pe mobilier. Cele de unică folosință trebuie aruncate imediat după utilizare. În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie atinse numai pe partea elastică, iar înainte de a le scoate și după mâinile trebuie spălate. În cele din urmă, măștile nu se aruncă pe jos: riscul de infecție este minim, dar impactul asupra mediului este ridicat”, se mai arată în studiul menționat.

Potrivit epidemiologului Paolo D’Ancona, faptul că SARS-CoV-2 supraviețuiește nu înseamnă că și transmite boala. Dacă o persoană intră în contact cu puține particule virale, ceea ce se întâmplă atunci când poartă masca, riscul de infectare este mai redus. Momentan, nu se cunoaște doza minimă de viruși care pot provoca infectarea unei persoane. Și, în plus, totul depinde și de imunitatea fiecărei persoane.

Sursa: GazetaRomaneasca.com

Loading...