Radio Simplu

Anunț de ultimă oră pentru români. Milioane de oameni vor rămâne fără pensii

Milioane de oameni vor rămâne fără pensii dacă sistemul va fi dizolvat. Situația va lua amploare în cazul în care CCR decide că situația în care salariații contribuie la finanţarea sistemului de securitate socială cu mai mult de 50% este constituțională, a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical.

Vestea de ultimă oră i-a șocat pe români. Mai multe categorii de oameni pot rămâne fără pensii. În prezent, România încalcă Carta Socială Europeană revizuită.

În data de 4 februarie 2020, Curtea Constituţională a României va dezbate constituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă 79. Aceasta a mutat contribuțiile de asigurări sociale de la angajator la angajat, iar în cazul în care CCR o va declara constituţională, atunci principiile sistemului public de pensii dispar. De asemenea, mecanismul pensiilor publice ar trebui dizolvat, a declarat miercuri preşedintele Blocului Naţional Sindical -BNS, Dumitru Costin.

Subiectul a fost dezbătut și cu ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, în timpul întrevederii pe care aceasta a avut-o miercuri cu reprezentanţii BNS.

„I-am adus la cunoştinţă doamnei ministru vestea că pe 4 februarie Curtea Constituţională va judeca constituţionalitatea OUG 79. Ca urmare a demersurilor întreprinse de noi, care am reuşit să ducem acolo un număr important de dosare, prin instanţe de judecată, întrucât Avocaţii Poporului nu au dorit să dea curs solicitării noastre, că s-au numit Victor Ciorbea sau Renate Weber, am fost la amândoi cu solicitări scrise, cu justificări, nu au vrut să sesizeze Curtea” susține sindicalistul.

Referitor la reforma sistemului public de pensii, Dumitru Costin a menționat în cadrul Agerpres: „Şi atunci am recurs din 2018, imediat după apariţia ordonanţei 79, am dat drumul la procese în instanţă, avem şi cazuri individuale şi cazuri colective de lucrători afectaţi de consecinţele ordonanţei 79, şi am ajuns, începând din noiembrie 2018, cu dosare la Curtea Constituţională, unde sunt 19 dosare. Noi am avut şi în decembrie acel protest, la CCR, am stat la intrarea CCR, şi în urma unei corespondenţe pe care am purtat-o cu preşedintele Curţii, domnul Dorneanu, cu preşedintele României, cu Guvernul, Camera, Senatul, în sfârşit judecătorii Curţii ne-au comunicat, am aflat ieri, că pe 4 februarie se va judeca constituţionalitatea (OUG 79, n.r.)”.
Dacă Curtea Constituțională va decide constituţionalitatea ordonanţei, Blocul Naţional Sindical va cere reformarea din temelii a sistemului public de pensii, a spus liderul de sindicat.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a apreciat că în cazul constatării constituţionalităţii Ordonanţei 79, ar fi normal ca actualul mecanism public al pensiilor publice să fie dizolvat, arată capital.ro.