Radio Simplu

ANAF anunță că va intra în toate casele românilor

ANAF anunță că va intra în toate casele românilor. Atenție! S-au dat deja primele amenzi. Proprietarii sunt amenințați cu sancțiuni dure!

ANAF ameninţă proprietarii de apartamente cu verificări şi sancţiuni dure.

ANAF doreşte să reducă evaziunea fiscală din chirii şi ameninţă cu măsuri dure împotriva proprietarilor de apartamente care închiriază imobilul şi nu declară veniturile.

Pe fondul faptului că proprietarii întocmesc un contract standard cu chiriaşul care rămâne neînregistrat la Fisc, ANAF anunţă că va face controale pentru a depista persoanele care fentează legea şi nu îşi declară venitul suplimentar. ”Vrem să pornim să discutăm cu administratorii de bloc în blocurile mai mari, unde ştim că există zone sensibile.

Primul pas este să informăm şi să ştie la ce să se aştepte. Pasul doi e să mergem în control şi să sancţionăm”, a declarat preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, în cadrul unei emisiuni tv. Pe de altă parte, preşedinţii de asociaţii de locatari, dar şi administratorii de bloc se arată neîncrezători privind metodele prin care proprietarii ar putea fi depistaţi. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este un organ de specialitate al administrației publice centrale din România.

A fost înființată la data de 1 octombrie 2003 în subordinea Ministerului Finanțelor Publice. Începând cu ianuarie 2004 a devenit operațională, dobândind calitatea de instituție cu personalitate juridică proprie, prin desprinderea direcțiilor cu atribuții în administrarea veniturilor statului din cadrul Ministerului Finanțelor Publice.ANAF are rolul de a asigura resursele pentru cheltuielile publice ale statului prin colectarea și administrarea eficace și eficientă a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat.

Conform Proiectului de ordin privind aprobarea Cartei drepturilor şi a obligaţilor persoanei fizice supuse verificării fiscale, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, contribuabilii sunt obligaţi să le permită funcţionarilor împuterniciţi de fisc să facă „cercetări la faţa locului”. Cetăţenii au totuşi dreptul de a refuza accesul inspectorilor, caz în care inspectorii vor trebui să obţină o hotare judecătorească pentru a intra în domiciliul/curtea/incinta cetăţeanului care a refuzat să se lase verificat.

Contribuabilii care nu şi-au achitat la timp datoriile către stat pot fi vizitaţi la domiciliu de inspectorii fiscali ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), măsura verificării la domiciliu fiind prevăzută într-un proiect al Ministerului de Finanţe, aflat în dezbatere publică.

„Indiferent de locul unde se desfăşoară verificarea fiscală, aveţi obligaţia de a permite funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal să efectueze o cercetare la faţa locului, precum şi experţilor folosiţi pentru această acţiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi şi în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal. Aveţi dreptul de a refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă, caz în care intrarea în domiciliul său în reşedinţa dumneavoastră se face cu autorizarea instanţei judecătoreşti competenţe”, se arată în Carta drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale.

Sursa: permisb.ro