Radio Simplu

Ludovic Orban a participat la o nouă şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă! Declarații de ultimă oră: „Perioada de mustrare a trecut. Începând de marți vom da amenzi”

Ludovic Orban a convocat duminică o nouă şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Această reunire a fost făcută după ce regulile de distanţare socială au fost încălcate în repetate rânduri în acest weekend.

UPDATE, ora 19:22 / Ludovic Orban face declarații: „La această ședință n-am luat măsuri, am hotărât cum procedăm când intră în vigoare legea 55 de mâine. Am decis să convocăm comitetul naționa la 7.30 dimineața. Hotărârea de Guvern conform legii e actul normativ unde am decis să instituim starea de alertă în condițiile prevederilor legale. HG evident va cuprinde tot ce prevede legea.

Avem toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii. În articolul 8 din lege există în alineatul 1 posibilitatea de a menține terasele închise și le vom ține închise.

Am făcut analiză cu DSU și am dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului la graniță. Ritmul normal era de 3.000 de persoane, a fost val de veniri, determinat de decizia CNSU de a păstra carantina instituționalizată doar la cerere.

Dacă se menține fluxul uman va rămâne această așteptare la vamă. Peste 1200 de persoane au venit pietoni, probabil pe teritoriul Ungariei au apelat la firme care i-au lăsat la 5 kilometri graniță. Situația e gestionată prin toate măsurile impuse pentru fluidizarea circulației.

Referitor la cazul Herăstrău, parcurile sunt în subordinea primăriilor de sector, e și răspunderea autorităților locale. Am dispus măsuri cu toate autoritățile implicate. Am trimis controale la terasele respective.

Poliția nu poate să păzească milioane de oameni, îndemnul e foarte clar. Oamenii să respecte regulile de distanță fizică de protecție sanitară, să aibă grijă să nu transmită direct către fața altor persoane dacă nu poartă mască.

Legea am trimis-o chiar când am prevăzut decizia CCR. Am avut la dispoziție aplicarea anumitor amenzi. Perioada de mustrare a trecut, începând de marți, după HG,

Suntem în stare de alertă și vom fi în stare de alertă. Am ales varianta cea mai clară, cea mai precisă. Instituim starea de alertă în conformitate cu regulile 55 prin HG pentru 30 de zile. Sigur că în HG acele decizii, acte administrative care nu sunt contrare prevederilor legale rămân în vigoare.

Starea de alertă se decide prin HG, cu fundamentare privind riscurile, necesitatea de a asigura un răspuns amplificat, iar legea dispune că starea de alertă se dispune prin HG, dacă e valabilă pentru mai mult de jumătate din județe trebuie aprobată de Parlament. Guvernul trimite toate documentele spre Parlament.

Nu e vorba de majoritate, sunt convins că Parlamentul așa cum a adoptat această lege, cu modificări care ne-au adus reduceri ale pârghiilor de implementare a regulilor, Parlamentul a adoptat o lege și am convingerea că va valida starea de alertă instituită de Guvern în baza legii.

Nu ne dorim să reinstituim starea de carantină, din diferitele sinteze pe care le primim. Mesajele celor ieșiți în Piața Victoriei, nu le înțeleg. Virusul există, reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor. E o amenințare reală și toți pot să se contamineze cu acest virus. Toate sloganele mi se par că fac apanajul unor tematici care n-au legătură cu interesul național.

Îmi pare rău că s-au infectat, apreciez misiunea medicilor, toți cei 52 care în regim de voluntariat au acordat îngrijire medicală pacienților din Basarabia. Regret că s-au infectat, am convingerea că ce au făcut a contat enorm pentru România”.