Radio Simplu

Aluat cu drojdie pentru orice produs de patiserie

Acest aluat cu drojdie este unul universal si poate fi folosit la prepararea pateurilor, chiflelor, prajiturilor si altor delicii.

Aluatul se prepara foarte simplu, este moale si gustos si poate fi pastrat la frigider timp de 7 zile.

Astfel puteti prepara oricand produse proaspete pentru micul dejun.

Incercati aceasta reteta superba si nu veti regreta!

Ingrediente: 350 ml de lapte, 2 oua, 2 linguri de zahar, 1 priza de sare, 50 g de drojdie proaspata, 100 g de unt, 700-750 g de faina.

Cum se prepara? Dizolvati drojdia proaspata in laptele cald. Adaugati untul topit, zaharul, sarea si ouale. Amestecati pana la omogenizare.

Adaugati treptat faina si framantati un aluat moale.

Puteti pune aluatul la loc cald (daca doriti sa coaceti imediat). Adunati aluatul. Dupa ce va creste, puteti prepara diverse produse.

Trebuie sa lasati neaparat aluatul la dospit inainte de a-l da la cuptor. De asemenea, il puteti pune intr-o punga de plastic, s-o legati strans si s-o dati la frigider pentru cel putin 2 ore.

Dupa acest timp puteti coace.

Aluatul se pastreaza la frigider pana la 7 zile. Daca veti folosi aluatul pentru umpluturile dulci, atunci puteti mari cantitatea de zahar.

Nu puţine sunt gospodinele care s-au plâns cel puţin o dată că, deşi au respectat reţeta întocmai, pizza nu a ieşit ca şi cea făcută de specialişti. Un bucătar a fost de acord să ne dezvăluie secretul pe care orice pizzer îl ţine pentru el.

Totul ţine de timp, aşa explică Silvian Coconeanu secretul unui blat de pizza reuşit. Mai precis, este vorba de timpul pe care îl are la dispoziţie pentru a dospi. ”Aluatul de pizza se face la fel ca orice aluat: făină, apă, drojdie şi puţină sare.

Nu are nimic deosebit. Dar e foarte important cât îl ţine la dospit. Cel mai recomandat este ca aluatul frământat, făcut porţii mici, cât pentru un blat de pizza şi pus într-un vas închis, să fie ţinut minim 24 de ore şi nu la căldură, ci la aproximativ 4 grade Celsius”, explică el.

Altfel spus, aluatul de pizza se ţine 24 de ore la frigider înainte de a se folosi.

În plus, înainte de a se întinde, se aduce la temperatura camerei treptat, respectiv se ţine o jumătate de oră înainte de a se întinde foaie. ”În acest timp el va creşte foarte mult”, mai explică Silvian Coconeanu.

El mai are un secret pe care îl dezvăluie, în ceea ce priveşte marginea pizzei, parte care deseori este lăsată deoparte pentru că este prea tare.

Pentru a nu deveni uscată, atunci când frământă blatul, nu atinge marginile deloc.

”Totul se întinde doar din mijloc, cu mâna, nu se foloseşte făcăleţul. Astfel, marginile vor rămâne mai pufoase”, mai arată el.