Radio Simplu

Alina s-a căsătorit cu un bărbat cu 10 ani mai în vârstă. Îl vedea galant, protector… Adevărul era altul. Într-o zi s-a întâlnit cu o fostă colegă de liceu și să leșine când a aflat. Incredibil cine era de fapt soțul ei. Vai, cu cine s-a măritat:

Mă numesc Alina. Sunt căsătorită de puțin timp cu un bărbat cu 10 ani mai în vârstă. M-am gândit mult înainte să fac acest pas, am avut mai multe relații eșuate și îmi doream ceva sigur, am obosit de furtuni emoționale.

L-am găsit pe el, liniștit și tandru, dornic de o relație cu care să-și petreacă întreaga viață, dar… Tocmai m-am întâlnit ”întâmplător” cu prietena mea din liceu, care era supărată că nu îi răspund la mesaje, n-o mai bag în seamă.

Același lucru aș fi avut să-i reproșez și eu, pentru că și ea a cam dispărut în ceață de ceva timp. Când, ce să vezi? Îmi arată în telefonul ei o grămadă de mesaje pe care eu nu le-am primit niciodată, unele chiar foarte imperative. De unde deduc că minunatul meu soț îmi cenzurează telefonul, că altfel nu pot să-mi explic!!!

E drept că nu stau tot timpul lipită de aparat, dar nici să se apuce să șteargă prin el ca și cum ar fi al lui nu-mi convine. Măcar dacă ar fi fost de la vreun iubit!!! Cine știe câte alte mesaje mi-a mai șters din telefon? Dintr-odată îl văd ca pe un tată autoritar, iar bărbatul galant și protector a dispărut. Sunt extrem de nervoasă, nu știu cum să procedez.

Dragă Alina,

Te înțeleg că ești dezamăgită și va fi greu să-ți recâștige încrederea după un asemenea gest. Pentru început, să-ți schimbi parola la telefon cu una pe care el nu o știe, sau să-ți iei un telefon care nu se deschide decât cu amprenta ta. El va trebui să înțeleagă că, chiar dacă îți este soț, nu are drepturi de stăpân asupra ta.

Nu mai suntem în evul mediu, femeia nu este proprietatea bărbatului. Cât despre tine, ai și tu de înțeles o lecție: siguranță și stabilitate perfectă în cuplu nu există. Dacă doreai să intri într-o relație și să te odihnești, iată că așa ceva nu se poate.

Chiar și în cuplurile care par ”liniștite”, lucrurile se află într-un echilibru dinamic. E ca atunci când mergi pe bicicletă. Dacă vrei echilibru, trebuie să fii în mișcare. Când te oprești, bicicleta nu mai stă în picioare.

În cuplu, amândoi evoluează. Cine știe ce traume are el din fostele relații, poate a fost trădat și acum e obsedat de control. Explică-i că, dacă va continua în același fel, te va pierde. Și iartă-l. Dacă ai intrat din nou într-o relație cu probleme, înseamnă că mai ai de învățat.

Asta te ține în priză și te obligă să te dezvolți. Dacă vei fi deschisă la provocări, totul va deveni mai ușor.