Radio Simplu

Alimentul care te scapă de colesterol, hipertensiune și previne infarctul – Cum să consumi curmalele

Curmala este fructul produs de palmierul Phoenix dactylifera. Fructul său este dulce, datorită cantității de 70% de zahăr pe care o conține; curmalele este un aliment de bază în Magreb.

Curmalele au un procent mare de zahăr, de până la 70%. În plus sunt nutritive prin înaltul conținut de alți carbohidrați, fier, potasiu și fosfor.

Conțin vitamina A, tiamină, riboflavină, niacină, triptofan și acid ascorbic.

Curmalele sunt considerate bune pentru sănătate. În naturoterapie se folosesc în caz de astm, gripă, tuberculoză, tuse, febră, cancer, durere de stomac, oboseala ochilor și gonoree.

Fructele fierte în lapte stimulează căile respiratorii. Fructele se pot consuma ca atare sau pregătite în marmelade, prăjituri, înghețată și altele.

Din sâmburi se prepară o făină din care se fac un fel de clătite.

Beneficiile curmalelor:

Mentinerea greutatii. Se mananca curmale la micul dejun pentru a lua portia de zahar natural.

Totusi, este bine sa nu se exagereze, acestea ajuta la mentinerea greutatii, fiind satioase.

Constipatie. Sucul de curmale lasate in apa peste noapte este si unul dintre cele mai puternice laxative cunoscute.

Fierul ia parte la formarea globulelor rosii si a hemoglobinei. De asemenea, usureaza transportarea oxigenului,

iar curmalele contin mult fier. Asadar, femeile insarcinate si copiii ar trebui sa consume mai des curmale.

Accident cerebral vascular. Potasiu din curmale previne atacurile cerebrale si imbunatateste sistemul nervos. Se recomanda 400 mg de potasiu pe zi.

Tensiune arteriala. Fiind bogate in potasiu si magneziu, curmalele pot regla tensiunea arteriala. Doar 5-6 curmale pe zi asigura portia zilnica de magneziu, punand in miscare si circulatia sangvina.

Sanatatea inimii. Se lasa cateva curmale scufundate in apa plata sau de izvor, iar dimineata se bea sucul lasat de acestea.

Acest suc nu numai ca este minunat, dar previne bolile de inima si imbunatateste functiunea muschiului inimii

Accident cerebral vascular. Potasiu din curmale previne atacurile cerebrale si imbunatateste sistemul nervos. Se recomanda 400 mg de potasiu pe zi.

Continutul de fier, o componenta a hemoglobinei in celulele rosii din sange, determina echilibrul de oxigen in sange. Potasiu, un electrolit, ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.