Ca să funcționeze cât mai bine, glanda tiroidă are nevoie de o serie de vitamine și de minerale, ca orice alt organ din corpul uman. De-a lungul timpului s-a demonstrat faptul că fiecare organism este unic și reacționează specific la diferiți stimuli, cum ar fi alimentația, de exemplu.
De aceea mai mulți specialiști au pus la punct o listă cu alimente care pot fi consumate de toată lumea care suferă din cauza problemelor la nivelul glandei tiroide.
Dacă ai și tu aceste neplăceri este foarte important să știi ce ai voie să mănânci și ce trebuie să eviți ca să nu riști să îți pui sănătatea în pericol și mai mult.
Încă de la orele de anatomie știm că iodul este principalul nutrient de care are nevoie o glandă tiroidă ca să funcționeze în parametrii normali.
Apoi și seleniu este un element foarte important pentru o glandă tiroidă sănătoasă. El protejează glanda tiroidă. Este foarte util pentru condițiile de stres la care este suspus organismul.
Proteinele pe bază de seleniu ajută la reglarea metabolismului. În acest fel, în sânge, în țesuturi și în general, în organe există o concentrație optima de hormoni.
De asemenea, fierul, zincul și cuprul joacă un rol la fel de important ca restul substanțelor enumerate până acum.
Studiile au demonstrat că problemele glandei tiroide pot să ducă treptat la lipsa zincului în organism.
În general, dar mai ales în cazul particular al glandei tiroide, lipsa fierului poate să fie uneori foarte periculoasă pentru că el contribuie la echilibrarea hormonilor în organism.
Cuprul este util în producerea unor substanțe de care glanda tiroidă are nevoie ca să funcționeze, printre acestea se numără și tiroxina.
Din fericire, problemele glandei tiroide pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul unor alimente simple, dar foarte eficiente.
În primul rând este vorba despre sarea iodată, care este o sursă importantă de iod, substanță necesară pentru funționarea optima a glandei tiroide.
Nu e nevoie de o cură anume, ci doar să pui o cantitate potrivită de sare iodată în mâncarea pe care o consumi.
Dacă vrei să știi exact dacă ai sau nu deficiență de iod, poți să faci niște analize de specialitate.
De asemenea foarte potrivite pentru o glandă tiroidăsănătoasă sunt frunzele verzi precum spanacul. Acesta conține o cantitate mare de magneziu, care este atât de important pentru mai multe procese care se desfășoară în organism.
O altă sursă de magneziu sunt și fructele oleaginoase. Poți să alegi între semințele de dovleac, nucile caju, migdale și nu numai.
Dacă îți place poți să consume pește, sau dacă vrei ceva mai sofiticat poți să alegi dintre fructele de mare.
Singura mențiune în cazul lor este că trebuie consumate cu moderații pentru că pot duce la un surplus de iod în organism.
Dacă e să vorbim despre alimentele pe care trebuie să le eviți în cazul unei glande tiroide cu siferite sensibilități, e nevoie să menționăm alimente precum soia, varza kale, organele din păsări, cum ar fi rinichii sau ficatul.
De asemenea trebuie să fii atent la alimentație și pentru că aceasta, dacă este nepotrivită, poate anula efectele pastilelor.